Експерт розповів, чому кримчани не раді російському туристу

Туристичний Крим приймав раніше майже 6 мільйонів туристів, з яких 1 млн 200 тис. були саме росіяни, але росіяни були зовсім інші...

Олександр Лієв

Про це у своєму блозі пише голова Асоціації індустрії гостинності України, екс-міністр туризму АРК, експерт туристичної галузі Олександр Лієв, передають Патріоти України.

"До речі, і зараз 1,2 млн росіян приїжджає в Крим. Їхня кількість не змінилась, але дуже змінився континент. Це пов’язано з тим, що раніше росіяни обирали Крим самостійно. Це були люди, які приїжджали в Крим, бо любили саме його і вибирали його на чесних ринкових умовах, голосуючи своїм, як кажуть, карбованцем.

На сьогодні майже 700 тисяч тих, хто приїжджає на півострів, тобто більш ніж половина всього туристичного потоку з Росії, – це люди, яких відправляють в Крим по безкоштовних бюджетних путівках. І це зовсім інший контингент. Якби цим людям дали безкоштовно путівку, наприклад, в Сочи чи Сахалін, вони би поїхали туди. Це вибір не самої людини, а вибір організації, профспілки або державної компанії, якій місцева влада або Кремль дає вказівки відправляти працівників саме в Крим.

Це звичайно вплинуло на контингент, і тепер середній типовий російський турист в Криму – це ось той мем, який існує в російській програмі – тагіл, якщо пам’ятаєте. Ось вони їздили і їздять в Туреччину. Але все ж таки ті, хто відвідує Туреччину, більш виховані, бо для відпочинку на цьому курорті треба мати більший достаток. А в Крим по безкоштовним путівкам поїхав досить непростий контингент. Кримчани раніше з таким не стикалися. Бо раніше дійсно росіян сприймали з радістю, це дійсно були люди, які любили Крим.

Для мене раніше таким обличчям російського туриста був Юрій Шевчук, соліст групи ДДТ, мій старий товариш, який часто приїжджав в Крим, любив його і визнавав, що поїздка на півострів не є туризмом, це паломництво. Бо вони приїжджали туди у зв’язку з любов’ю до тої атмосфери, з можливістю відпочити від російських прапорів і від морди Путіна. Тепер обличчя російського туриста зовсім інше.

Щодо туристичного сезону 2018.

Туристичний сезон в Криму не зміниться поки Крим не перестане бути сірою зоною, тобто поки не повернеться в Україну. З 2015-го року цифри туристичного сезону на півострові однакові, змінюються тисяч на 50. Тобто 1,2-1,25 млн людей – ось в цих цифрах коливається туристичний потік. Якщо раніше було 6 млн, а в радянські часи - 8 млн, то і в радянські часи, і в довоєнні часи до 2013-го року основною масою туристичного потоку були громадяни материкової частини України. В радянські часи було майже 5 млн, а в 2013 році було 4,2 млн саме українців.

Росіяни же їдуть в Крим в тому ж самому обсязі, який був і раніше, і немає ніяких підстав для збільшення російського туристичного потоку. Бо нічого в Криму не стало для росіян більш зручним. Анексія не вирішила для російських туристів ніяких проблем.

Що, візи відмінили? Так і раніше віз не було. Чи може там стали ціни нижчими? Ні, ціни стали вищими. Може якість продуктів стала кращою? Ні, російські продукти завжди відрізнялися від українських негативним чином, і тепер в Криму не можна скуштувати українських продуктів. Може в Криму стало безпечніше, а раніше там знущались над російськими туристами? Ні, російські туристи якраз раніше були в пріоритеті, а зараз по Криму ходять "зеленые человечки", їздять танки, є дуже багато військової техніки і навіть по НТВ і по "кісєльов-ТВ" розказують про те, що на півострові готуються якісь теракти, і "прокляті українці" ось-ось нападуть. Це звичайно впливає на безпеку в Криму.

Тобто ніяких підстав для того, аби туристичний потік з Росії в Крим збільшився, немає. І єдиний спосіб розвинути туристичну перспективу півострову – це повернути Крим в склад України."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...