Експерт розповів про наслідки ескалації конфлікту в Азовському морі

Міжнародне право в жодному випадку не дозволяє здійснювати агресію проти іншого судна.

Україна має бути готовою до ескалації конфлікту – їй необхідна "запасна" транспортна мережа із базами НАТО чи США. Про це розповів військовий експерт, редактор War and World Леонід Грушевий в коментарі 24 каналу, передають Патріоти України.

Експерт наголошує, що міжнародне морське право дозволяє тимчасово оголосити район закритим для певних дій – до прикладу, учбових пусків ракет. Однак це не може бути приводом для здійснення будь-якої відкритої агресії. "Право таранити інше судно такі норми не дозволяють в будь-якому разі. Тому реагувати на це треба відповідно - фіксувати порушення і подавати в суди на компенсацію матеріальних збитків", – наголошує Грушевий.

При цьому експерт зазначає, що Україні варто стриматись від активних дій – Росія може очікувати на провокації. У РФ намагатимуться використати цей скандал у власних політичних цілях. "Україні політично невигідний стан затухання конфлікту, бо світ де-факто може сприйняти його за замирення. Світ турбують "гарячі" конфлікти і геть не турбують "сплячі", – розповів він.

Разом з тим, Грушевий вважає, що знайти привід для закриття протоки – легко. Навряд у Кремлі захочуть пояснювати свої дії військовою необхідність – це може спровокувати нові санкції.

"Саме тому російський корабель "штовхається", а не стріляє. Вони нас з наших кораблів в Криму, фактично, виштовхали, тож, цей метод, в їхніх очах, є цілком дієвим. Власне, "штовхатися" в морі з ворогом вони звикли з часів СРСР", – пояснює експерт.

За його словами, в подальшому економічному та політичному погіршенні ситуації навколо Керченської протоки з боку Росії немає сумнівів. Тому Україна повинна мати "запасний варіант" транспортної мережі на випадок ескалації конфлікту. "Мова про те, що треба терміново готувати інші діючі порти для переорієнтації товарних потоків. А для їхнього прикриття створювати там бази НАТО чи США. Атакувати чи блокувати такі порти Росія навряд чи наважиться", – наголосив Грушевий.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...