Експерт розповів, скільки насправді треба коштів на переозброєння української армії (відео)

За словами експерта, цього року на ЗСУ виділено 2,63% ВВП, тобто 102,4 млрд грн.

На переозброєння української армії потрібно 20-23 млрд доларів. На наступний рік Україна в бюджет повинна закласти 1,7% ВВП - 2,26 млрд доларів, адже радянська техніка незабаром почне виходити з ладу. Тобто за 10 років це буде 20-23 млрд доларів. Такі цифри навів заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков, передають Патріоти України з посиланням на Главком.

У 2019 році Україна значною мірою пристосувалася і навчилася жити в умовах воєнної агресії з боку РФ. «Нагадаю, що в 2014 році ЗСУ були в повній кризі бойової готовності, не могли виконати базові завдання, зі 125 тисяч військовослужбовців була лише одна бригада – 6 тисяч осіб, які були готові отримувати наказ і одразу його виконувати. Тому перших два роки (20 лютого 2014 – акт агресії РФ – Главком) прийшлося на ліквідації цієї кризи. З середини 2016 року почалася ракетна програма, і сьогодні по ній є значний прогрес», - каже Бєлєсков.

За його словами, цього року на ЗСУ виділено 2,63% ВВП, тобто 102,4 млрд грн, по курсу долара 3,5 млн дол. Цю цифру не можна плутати з цифрою, яка виділяється на весь сектор безпеки – 5,3% ВВП. З суми, що виділено на ЗСУ, 576 млн доларів піде на забезпечення потреб техніки усіх родів військ – сухопутні, повітряні, військово-морські сили, десантно-штурмові війська та сили спеціальних операцій.

На його думку, сума, яка виділяється, може гарантувати невеличкі точкові проекти по переозброєнню в основному асиметричного характеру. Тобто проект «Вільха», який пройшов державні випробування, і начебто вже почалися серійне виробництво боєприпасів до реактивних систем залпового вогню «Смерч», а також роботи по крилатій ракеті «Нептун» або продовження обслуговування та ремонти високотехнологічних радянських систем.

«Якщо ставити питання про переозброєння української армії – оновлення парку ВМС, ракетні програми, парк бронетехніки – треба говорити про суму 20-23 млрд доларів. На наступний рік Україна в бюджет повинна закласти 1,7% ВВП - 2,26 млрд доларів, адже радянська техніка незабаром почне виходити з ладу. Тобто за 10 років це буде 20-23 млрд доларів», - продовжує Бєлєсков.

Експерт пояснив, чому саме на тій сумі він наполягає. «Командування ВМСУ підрахувало, що для виконання покладених завдань на першому етапі треба виділяти 90 млн доларів на рік, а на другому етапі 100-250 млн доларів на техніку для флоту. Тоді можна гарантувати створення москітного флоту на основі ракетних катерів «Лань», «Веспа». Наступні повітряні сили, які мають два важливі компоненти: винищувальна авіація і комплекси протиповітряної оборони. На ППО потрібно мінімум 3 млрд доларів. Разом із ППО потрібно нові літаки, аби не потрапили в ситуацію Болгарії. А ці два компоненти працюють разом, щоб гарантувати безпеку нашого неба. Сухопутні війська теж потребують техніки. У нас 600 одиниць танків, які потрібно переозброїти. Плюс треба продовжувати ракетну програму», - зазначив експерт.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...