Експерт розповів, за яких умов українці можуть залишитися без блакитного палива

З 1 листопада уряд підвищив тарифи на газ на 23,5%. Нові платіжки почнуть приходити в грудні, тому толком "зрадіти" українці ще не встигли.

Але незважаючи на мільярдні вливання бюджетних грошей на субсидії, проблеми з оплатою блакитного палива будуть тільки посилюватися, і, як наслідок, газівники зможуть відключати неплатників від труби. Наскільки це законно, і чи ризикують українці залишитися в розпал опалювального сезону без тепла, розбирався "Апостроф", передають Патріоти України.

Відключати не можна

В середині листопада віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко зробив жорстку заяву: "Встановили пряму заборону на відключення і обмеження енергопостачання теплопостачальних підприємств від газу в опалювальний період", - підкреслив чиновник.

За його словами, це дозволить забезпечити оселі українців взимку теплом без оглядки на фінансове становище.

Що й казати, ініціатива обнадійлива, але не все так однозначно. Дійсно, згідно з відредагованою постановою Кабміну №867 від 19 жовтня "Нафтогаз" не може в опалювальний період просто перекрити вентиль місцевим теплокомуненерго, які подають газ населенню.

"Правда, дана постанова Кабміну входить в протиріччя з законом про ринок природного газу і кодексами, які приймалися в рамках цього закону і дають право" Нафтогазу "за відсутності номінацій не поставляти газ теплокомуненерго навіть взимку, - пояснює співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. - А в тих містах, де, як то кажуть, зірвали пломби, (наприклад, місто Сміла на Черкащині, - ред.) відбувається бездоговірне несанкційоване споживання газу. Договору зі "Сміла Енергоінвест" не існує. Цей відбір "Нафтогаз" вішає на "Черкасигаз" та рахує коефіцієнт за комерційним тарифом. І це повністю в рамках чинного законодавства, і ніхто "Нафтогаз" до відповідальності не притягне".

У підсумку, місцеві теплокомуненерго, отримуючи газ, але, не маючи можливості за нього заплатити, будуть скочуватися в боргову яму. У цьому впевнений експерт "Реанімаційного пакету реформ" з питань енергетичної ефективності Святослав Павлюк.

"З одного боку, це дає якусь безпеку споживачам, але з іншого боку нарощуються неплатежі в системі поставок газу. Фактично "Нафтогаз" кредитуватиме теплокомуненерго і заборгованість зростатиме, а на неї ще буде нараховуватися пеня. Таким чином, ми вганяємо теплокомуненерго в боргову яму, адже гроші, якщо повинні бути, значить повинні бути", - каже Павлюк.

Відключати можна

Але той факт, що "Нафтогаз" не зможе в опалювальний період відключити від труби місцевих операторів газу, зовсім не означає, що місцеві оператори не зможуть перекрити доступ до блакитного палива для простих українців.

Згідно з постановою НКРЕ №2494 "Про затвердження Кодексу газорозподільних систем", оператор має право припинити постачання газу на об'єкт споживача (зокрема, побутовому споживачу), якщо останній несвоєчасно або не в повному обсязі сплатив за газ. І цю постанову ніхто не скасовував. Виходить, що уряд застрахував міста від опалювальних колапсів, але в кожному окремому випадку порятунок замерзаючих є справою рук самих замерзаючих.

Як розповіли в "Київоблгазі", сума заборгованості, після якої у споживача почнуться проблеми з поставками газу - 4 тисячі гривень.

"Спочатку буде попередження. Воно може бути в усному вигляді: попередить контролер, буде дзвінок, або прийде смс-повідомлення. Може прийти і лист. Це вперше. Вдруге буде дзвінок з повідомленням про суму заборгованості та ще раз надішлють лист. Якщо після всіх цих попереджень і нагадувань оплати не буде, тоді газ буде відключений", - розповіли в "Київоблгазі".

Коли рішення про відключення прийнято, абонента письмово попросять самостійно припинити споживання газу. Якщо боржник цього не зробив, або не пустив в свою квартиру газовиків, щоб ті перекрили вентиль, оператор має право вимагати компенсацію, але звичайно ж, через суд. Такі реверанси - не атракціон небаченої гуманності, а цілком прагматична необхідність. Адже навіть якщо в будинку знайдеться хоча б один злісний неплатник, якому і годилося б відключити газ, технічних можливостей для цього немає.

"Відключити квартиру окремо неможливо. Потрібно тільки перекривати цілий стояк. Тому якщо вимикати газ, то по всьому стояку", - розповів газівник одного зі столичних ЖЕКів.

До речі, такі масові відключення далеко не рідкість: у місцевих ЗМІ повно історій, коли через одного боржника, який, можливо, давно і не живе в належній йому квартирі, відключають всіх абонентів по стояку.

Очевидно, що коли в грудні українцям прийдуть перші квитанції за блакитне паливо за новим тарифом, рівень неплатежів почне рости, а разом з ним і кількість потенційних претендентів на відключення від газової труби.

"Тарифи - не найважливіша складова. У населення з'являються проблеми, коли високі тарифи стикаються з високим споживанням газу. Важливий ж не сам тариф, а платіжка. Якщо суму в цій платіжці ми зменшуємо за рахунок споживання енергоносіїв, наприклад, зменшуючи тепловтрати в будинках, то платіжки не виростуть. Але при тих величезних тепловтратах, які у нас є, ми ніколи не виграємо війну за платіжки простим регулюванням тарифів. Так чи інакше, вартість енергоресурсів у всьому світі постійно збільшується", - резюмував Святослав Павлюк.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...