Експерт спрогнозував, як розвиватиметься економіка України у найближчий час

Фахівець назвав 2021 рік "точкою біфуркації", після якої Україна може почати стабільно розвиватись.

Економіка України у 2019 році сповільнить своє зростання порівняно із 2018-м. Але вже після 2020 року ВВП України почне наздоганяти країни Східної Європи, рости на 4% і більше. Такий прогноз озвучив економіст Павло Кухта, передають Патріоти України.

Експерт зазначив, що наступний рік — "рік подвійних виборів і політичної нестабільності". "Це рік невизначеності для інвесторів, для бізнесу — для усіх учасників економіки. Тому зрозуміло, що наступного року темпи зростання економіки будуть трохи нижчими, ніж у цьому. Це нормально, тому що політичний ризик дуже великий. Якщо ми пройдемо його нормально, політичний ризик не виправдається... тоді у 2020 році знову збільшаться темпи економічного зростання, всі прогнози це відображають", — заявив Кухта.

Економіст нагадав нинішні показники зростання економіки України: "Остання цифра, яку ми маємо — у другому кварталі 2018 року 3,8% ВВП, майже 4% зростання". За його словами, 4% — це "нижня межа норми для України". "Це нижня планка показника, який нам дозволяє наздоганяти східноєвропейські країни. Між нами і ними утворився великий розрив, тому що вони на початку 90-х провели реформи й двадцять п'ять років розвивалися, а ми стояли на місці", — зазначив Кухта. Як підкреслив експерт, 4%-ве зростання ВВП — "це рівень, на який ми повинні вийти і утримувати його як базу економічного зростання, але ми зараз уже майже там".

Крім виборів Кухта назвав ще одним великим ризиком для економіки на наступний рік — пік виплат за зовнішнім боргом України. "У цьому році, наступному і в 2020-му, виплати за боргом створюють ризик макроекономічної нестабільності і теж стримують інвестиції та економічне зростання. Але з 2021 року ці виплати підуть на спад. З 2021 року ми можемо очікувати, що будемо рости на 4% і вище більш-менш стабільно, якщо не зробимо помилок до того часу, будемо стабільно йти курсом реформ і євроінтеграції. 2021 рік — точка біфуркації, після якої ми можемо піти у правильний нормальний ріст", — додав він.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...