Експерти розповіли, як Україна може врятувати білорусів від "скрепних обіймів" Кремля

Незважаючи на те, що Росія і Білорусь домовилися про постачання нафти, проте останнім часом Мінськ не задоволений співпрацею з Москвою. ​Лідер країни Олександра Лукашенко все частіше висловлює своє обурення.

Однак у білорусів є варіант, як позбутися від нафтогазової залежності від Москви - допомогти може Україна, передають Патріоти України з посиланням на видання Сегодня.

В Україні вважають, що Київ міг би скористатися чварами між Мінськом і Москвою і зміцнити відносини з Білоруссю. У той же час експерти дуже обережно підходять до цього питання, акцентуючи, що, як би там не було, Мінськ залишається ключовим союзником держави-агресора, в тому числі у військовій сфері. Крім того, вони прямо говорять про ненадійність білоруського президента як партнера.
"Лукашенко ненадійний партнер. Про це знають і в Росії, і в Україні. Він не дотримується обіцянок, може використовувати обіцянки, дані одним, в переговорах з іншими, щоб виторгувати собі вигідніші умови", - сказав керівник центру проблем РФ Національного інституту стратегічних досліджень Петро Бурковський.
Проте, Україна має можливості, що дозволяють посилити свій вплив на Білорусь. Серед таких - існуюча нафтотранспортна мережа, яка може бути використана для транспортування не російської нафти на білоруські НПЗ. За словами експертів, на запуск такого проекту знадобиться не більше трьох років.

"Такий проект існував ще за часів Януковича - тоді планували закуповувати нафту у Венесуелі і доставляти її на НПЗ Білорусі українськими нафтопроводами. Йшлося навіть про тестовий запуск транспортування Одеса-Броди-Мозир. Але Лукашенко використовував ці переговори з нами при переговорах з Росією, вони пішли йому на поступки в цій сфері, і українсько-білоруський проект не отримав продовження", - зазначив керівник Центру проблем РФ.

Також Україна може запропонувати Білорусі налагодити судноплавство по Дніпру і взяти участь у видобутку українського газу (на розробку українських газових родовищ претендують білоруські компанії).

"Якщо Білорусь матиме можливість добувати газ на території України, спрацює по нафті і по судноплавству, то, як ви розумієте, це буде вже зовсім інша політична ситуація і можливості впливу. Ми посилимо вплив на Мінськ і зменшимо залежність Мінська від Москви", - пояснив експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...