Навіщо Росія грає м'язами в Азовському морі

Навколо перспектив можливої дестабілізації ситуації в Азовському морі з боку Росії вже який день йдуть неабиякі суперечки.

Росія протягом п'яти місяців тероризує українські судна в Азовському морі - ще в квітні РФ посилила там свій флот кораблями і допоміжними судами, а також активізувала берегову охорону, передають Патріоти України.

Як повідомляли тоді в Держприкордонслужбі України, посилення російської присутності пов'язано з затриманням українськими прикордонниками риболовецького судна «Норд» в акваторії Азовського моря. Пізніше зупинок з боку російських «прикордонників» стали піддаватися всі судна, що прямували в Маріупольський порт, причому не тільки українські, а й європейські.

Ситуація з контролем суден посилилася після відкриття Кримського моста, який фактично перекрив «дорогу» для великих кораблів через протоку в територіальні води України Азовського моря. Ця обставина стурбувало навіть США. «Міст являє собою не тільки спробу Росії закріпити незаконне захоплення і окупацію нею Криму, але також перешкоджає судноплавству, обмежуючи розмір кораблів, які можуть проходити через Керченську протоку - єдиний шлях, щоб досягти територіальних вод України в Азовському морі. Ми закликаємо Росію не перешкоджати судноплавству», - заявляла представник Державного департаменту США Хізер Науерт.

Саме як блокаду і можливу загрозу з моря розцінили дії РФ і українська влада. Правда, цю думку в високих кабінетах стали озвучувати тільки зараз. Зокрема, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов буквально минулого тижня висловився з приводу метушні РФ в акваторії Азова, зазначивши, що військово-політичне керівництво РФ розглядає Азово-Чорноморський регіон як важливий плацдарм для своєї подальшої експансії. «Ми бачимо спроби РФ фактично почати військово-економічну блокаду Азовського узбережжя України», - сказав він, додавши, що найбільш загрозливим для РФ є саме Маріупольське напрямок, «де не виключається проведення ворогом як сухопутних, так і морських десантних операцій уздовж Азовського узбережжя».

Росія, безумовно, може підвищити тиск в акваторії Азова, але тоді почнуться локальні бойові дії, які можуть спровокувати більш глибокий варіант ведення бойових дій і перерости в широкомасштабну війну. Однак, за словами генерала-лейтенанта запасу, екс-заступника начальника Генштабу ЗСУ Ігоря Романенка, зараз це Росії не вигідно. Путін шукає для себе можливості вирішити питання більш дешевим способом, головним чином, шляхом переговорів з європейцями і американцями за спиною в України.

При тих санкції і економічні втрати, які зараз відчуває Росія, Путін навряд чи зважиться на новий етап війни в Україні. «Він не робить зараз ставки на військовий конфлікт, оскільки це б не залишилося непомітним - щоб провести подібну операцію, потрібно створити угруповання і дати їй всі необхідні засоби: солдат, кораблі, склади. Крім того, він не готовий до офіційного визнання Росії агресором зі свого боку », - каже військовий експерт Інституту Євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

Чи не бачить сенсу в прямому російське вторгнення з моря і заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак. За його словами, в Росії розуміють, що «зелені чоловічки» по кримському сценарієм використовувати не вийде - Україна змінилася і сумнівів «стріляти або НЕ стріляти» в них тут вже ні у кого не буде. Набагато більш вигідною для РФ тактикою є вичікування і розгойдування України зсередини - щоб прийдешні президентські і парламентські вибори в нашій країні проходили за потрібною Росії сценарієм і з передбачуваним результатом.

До того ж, цілком імовірно, що справжньою метою «зв'язування рук» України в Азовському морі є зовсім не наступ і захоплення акваторії. Екс-голова Донецької ВГА Павло Жебрівський вважає, що, блокуючи Азовське море, російська сторона намагається тиснути на Україну для того, щоб отримати водопостачання в окупованому Криму: «Путін таким чином хоче натиснути на Україну, щоб отримати, в першу чергу, воду для Криму . Адже основна проблема півострова - це вода. І зрозуміло, що Путін викликає такий тиск, блокуючи Маріуполь, Бердянськ ... Особливо болісно б'є по Маріуполю і Донецькій області, тому що там працює завод ім. Ілліча, завод «Азовсталь», інші підприємства».

Проте, пильності втрачати явно не варто. На думку британського військового експерта, полковника у відставці Глена Гранта, блокування заходу суден в Маріуполь - частина російської тактики. «Саме така тактика: фактично придушити там будь-які спроби торгівлі, перетворити ту частину Азовського моря на російську. І так дійсно буде, якщо Україна не почне робити хоч якісь заходи. Азовське море просто стане російським», - пояснив Грант.

З іншого боку, за словами генерала-лейтенанта запасу, екс-заступника начальника Генштабу ЗСУ Ігоря Романенка, за останній рік РФ істотно посилила свою присутність в Азовському морі, завівши туди близько 60 бойових кораблів і катерів. Особливе занепокоєння викликають два ракетних катера, оснащених крилатими ракетами «Калібр», перекинуті Росією з Каспійського в Азовське море. Саме їхні російські війська використовували під час воєнних дій в Сирії. «Цими ракетами можуть, при необхідності, перекривати мало не всю Україну. Бо дальність вони вже показали на 1500 км, а фактично це російський аналог американського «Томагавк», тобто це може бути до 2500 км - і накривати всю Україну», - пояснив офіцер.

Але, на думку військового експерта, полковника запасу Олега Жданова, ці ракетні суду зовсім не призначалися для атаки на Україну. «Це, скоріше, було зроблено для посилення російської присутності в Сирії, що Путіну зараз важливіше, так як, якщо в Сирії почнеться нова арабо-ізраїльська війна, стратегічною метою буде вибивання Ірану з метою змістити його з міжнародного нафтового ринку, що, по суті, дасть США карт-бланш на формування світових цін на нафту. А це невигідно для Росії», - вважає він.

У України, в свою чергу, хоч і не мають власних бойових кораблів, але це, вважають експерти, з огляду на специфіку акваторії Азовського моря, не обов'язково. Адже, з точки зору планування морської десантної операції, Азовське море майже непоборне за рахунок малих глибин, а тому підійти до берега з моря не так-то просто.

У розпорядженні українських військових є артилерійські катери «Гюрза», які здатні працювати в умовах такої усадки - всі вони вже спущені на воду і можуть застосовуватися за наказом головнокомандувача. Крім того, ми також використовуємо сухопутний контингент і проводимо необхідні навчання, стрільби з танків з суші по морських цілях і адекватно готуємо всі наявні сили на випадок агресії, в зв'язку з загостренням ситуації в Азовському морі.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука стверджує, що керівництво країни вивчає різні сценарії розблокування ситуації в Азовському морі, в тому числі, і силовий. «Ситуація дуже складна, але я не можу сказати, що ми його втратили. Я не готовий оприлюднити певні сценарії, які ми зараз вивчаємо, в тому числі застосування сили для розблокування. Питання дуже складне. І я просто не хотів би зараз, не маючи певного рішення, розповідати про майбутні дії», - зазначив Тука.

Незалежно від цілей, які на даний момент ставить перед собою Путін, його завдання полягає в тому, щоб максимально відрізати Україну від Азовського моря, про що свідчить активність РФ протягом чотирьох останніх років. А Україні, за майже три десятка років так і не закінчила демаркацію морських кордонів з Росією, після анексії нею Криму не діяти в питанні охорони своїх територіальних вод точно не варто.

Джерело: УНІАН
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...