Експорт основних видів озброєнь США на 75 відсотків більший, ніж у Росії, - SIPRI

Сполучені Штати Америки залишили далеко позаду решту світу в якості провідного світового експортера озброєнь, тоді як Росія залишається другою такою країною.

Про це йдеться у звіті, оприлюдненому 11 березня Стокгольмським міжнародним інститутом досліджень миру (SIPRI), передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

«Експорт основних видів озброєнь був на 75 відсотків вищим, ніж у Росії в період 2014-18 років, тоді як в 2009-13 роках він був лише на 12 відсотків вищим», ­– йдеться в доповіді SIPRI.

За даними інституту, за останній п’ятирічний період 2014-18 років американський експорт зріс до 36 відсотків від загальної кількості (з 30% в попередньому періоді).

«США ще більше зміцнили свої позиції в якості провідного постачальника озброєнь у світі», – заявив директор Програми витрат на озброєння і армію SIPRI Од Флоран.

За його даними, США за останні 5 років експортували зброю у щонайменше 98 країн, в тому числі бойові літаки, крилаті і балістичні ракети малої дальності і чимало керованих бомб.

«Більш ніж половина (52 відсотки) експорту озброєнь США припали на Близький Схід в 2014-18 роках», – сказав Флоран.

Водночас, за даними дослідження, експорт озброєнь з Росії в 2014-1818 роках скоротився на 17 відсотків, а основним фактором, що вплинув на це, стало скорочення імпорту зброї Індією і Венесуелою.

У звіті йдеться, що Франція (6,8 відсотка від загального світового обсягу) стала третім за величиною експортером зброї, далі розмістилися Німеччина (6,4%) і Китай (5,2%).

Усього на п’ять найбільших країн-експортерів припадає 75 відсотків світового обсягу зброї, у країн ЄС – 27 відсотків, додали у SIPRI.

Серед імпортерів зброї лідером стала Саудівська Аравія (12 відсотків в порівнянні з 4,3% в попередній п’ятирічці) Загальний обсяг імпорту за останні 5 років зріс на 192 відсотки.

«Імпорт зброї деякими арабськими державами Перської затоки різко збільшився», – йдеться в звіті. Причинами такої ситуації експерти вказують загострення між Іраном і Саудівською Аравією та конфлікт в Ємені.

Індія стала другим за величиною імпортером – найбільшими постачальниками для неї стали Росія (58 відсотків), Ізраїль (15 відсотків) і США (12 відсотків).

У звіті, опублікованому в грудні 2018 року, SIPRI повідомляв, що експорт озброєнь компаніями США в 2017 році склав 222,6 мільярда доларів, в той час як російський експорт озброєнь оцінили у 37,7 мільярда доларів за цей рік.

Базований у Стокгольмі SIPRI, заснований в 1966 році, є незалежним міжнародним інститутом, що досліджує збройні конфлікти, контроль над озброєннями та процеси роззброєння. Свої дослідження SIPRI здійснює на основі аналізу та даних із відкритих джерел.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...