"Електронна країна": Як побороти корупцію і зекономити на чиновниках. Досвід Естонії (відео)

Електронна революція в цій державі дала результати, про які українці можуть тільки мріяти.

Пострадянська Естонія перемогла бюрократію і готова ділитися рецептами з українцями. Основна передумова успіху – довіритися електронній системі, котра нівелює людський чинник, а отже і корупцію, йдеться в сюжеті ТСН, передають Патріоти України.

Як працює державна система через комп’ютер демонструє пані Рет у Талліні. Всі посадовці їх доступні заявдки програмам та інтернету. Чіп відкриває вхід до сайту з понад 4 тисячами сервісів – не виходячи з дому, можна звітувати податковій, записатися до лікаря, оплатити комуналку чи написати скаргу, якби було на кого чи що скаржитися. Одне з ключових понять такої системи – електронний підпис. Завдяки йому можна укладати договори з партнерами по бізнесу без засвідчення в нотаріуса. Разом із ID-карткою ця новація очистистила Естонію від корупції, бо сенсу та можливостей давати хабар просто не лишилося. Особисті контакти з чиновниками зведені нанівець.

Естонці навіть міністрів в обличчя не знають, бо їх рідко показують по телевізору. Але в разі необхідності можуть легко достукатися до будь-кого з них. І зробити це мають можливість не лише жителі міст, але й у глухій провінції – для українських журналістів навмисне влаштували екскурсію лісовими хащами та болотами, щоб показати, наскільки добре навіть там працює інтернет у форматі 4G. Електронна революція зробила чиновників вимирущим класом – у Талліні в одній будівлі легко розміщуються одразу чотири міністерства: юстиціі, соцполітики, економіки, комунікації. У кабінетах немає навіть натяку на розкіш чи портретів чинних керівників державі, натомість зустрічаються кумедні шаржі та карикатури, аби було весело.

Щомісяця урядовці обробляють 20 млн запитів, але все це відбувається в режимі онлайн дуже швидко, бо система максимально автоматизована. На перспективу того, що невдовзі чиновників узагалі зможуть повноцінно замінити машині, посадовці відповідають, що це навіть добре, бо стимулюватиме їх займатися підприємництвом і приносити користь бюджету держави, а не годуватися з нього. Вже зараз чимало чиновників дозволяють собі не з’являтися на роботі щодня, бо в електронній державі головне – результат, а не відсидіти певну кількість годин у кріслі. "У нас є через інтернет доступ до своїх робочих місць і документів", - мотивують вони свою роботу з дому.

Прагматичні естонці навіть вивели формулу підрахунку кількості чиновників для потреб решти населення. Якщо кількість жителів зростає чи скорочується, разом із нею коливається і штатний розклад владних установ. Тим часом українці продовжують витрачати шалені, з огляду на бюджет Естонії, суми на утримання державного апарату, котрий далеко не завжди здатен захистити інтереси свого донора. Тоді як самої лише статистики кількості чиновників немає, ніби це державна таємниця.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...