Енергонезалежність: Україна отримала від американців технологію виробництва ядерного палива

Американська компанія Westinghouse дала свій дозвіл на використання Україною своєї технології виробництва ядерного палива при будівництві заводу.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, передають Патріоти України.

На даний момент тільки Westinghouse і російська «ТВЕЛ» мають технологію, необхідну для українських атомних електростанцій.

«Тобто за межами України залишиться лише збагачення урану, яке ми здійснювати не можемо, оскільки втратили статус ядерної держави», -сказав він.

Відомо, що до окупації Криму Україна збиралася будувати в Кіровоградській області завод з фабрикації ядерного палива, запозичуючи технологію у «ТВЕЛ», для цього було створено ПрАТ «Завод з виробництва ЯП». У ньому держконцерну «Ядерне паливо» належить 50% + 1 акція.

У 2015 році, як планувалося, мало розпочатися виготовлення ТВЕЛів і ТВЗ. Крім цього виготовляти збиралися цирконієві комплектуючі та комплектуючі з нержавіючої сталі. У 2020 році могли приступити до виробництва паливних порошків і таблеток. На це планували витратити $ 450 млн. З початком російської агресії проект «заморозили».

Частку російського «ТВЕЛ» в українському проекті з будівництва заводу в минулому році готова була купити китайська фірма China Nuclear Energy Industry Corporation. Крім цього, китайці демонстрували готовність повністю оплатити будівництва заводу.

Україна збирається вимагати від «ТВЕЛ» повернути $ 5,2 млн передоплати. Її росіяни отримали за виготовлення обладнання.

Тим часом, в 2017 році російська компанія заявляла, що готова повернутися до реалізації проекту в Україні на колишніх умовах.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...