Facebook-медицина від Уляни Супрун: Чи можна вітамін D вживати для профілактики

Вітамін D — улюбленець призначень “для профілактики”, особливо в зимовий період. І він справді дуже важливий.

Про це у Facebook розповіла в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, передають Патріоти України.

Вітамін D бере участь в правильному обміні кальцію, регулює імунні реакції, і навіть ріст волосся. А з його браком пов’язують схильність до депресивних станів, слабкість м’язів у спортсменів, навіть синдром полікістозних яєчників.

«Ми отримуємо вітамін D побувши на сонечку або разом із їжею: жирною рибою та яйцями. І зазвичай — цього достатньо для того, щоб здорова людина отримала свою порцію вітаміну. Та все ж таки, багато людей продовжують його приймати додатково — у харчових добавках або вітамінних комплексах. Чи вартує воно того?», - зауважила Супрун.

Раніше повідомляли, що вітамін D в людей старшого віку на 15% зменшує ламкість кісток, і на 30% - зменшує ризик перелому шийки стегна. А людей, які в похилому віці мають переломи, часто “понижений” (менше 30 нг/мл) рівень вітаміну D.

Але дослідження понад 50 тисяч американців старших за 50 років не показало ефективність рутинного прийому вітаміну D та кальцію для запобігання переломам кісток. І навіть збільшення дози вітаміну не допомогло йому краще виконувати цю місію.

Щодо допомоги вітаміну D людям з депресією — та ж історія. Мета-дослідження людей із депресією, що пили вітамін D у пігулках, не показало ефективність цих добавок. Не показана також користь вітаміну D в запобіганні раку. Вітамін D не знижував загальні маркери запалення в організмі, зате показана ефективність вітаміну D в запобіганні хвороб верхніх дихальних шляхів та загострень астми.

Є дані, що вітамін D може бути корисним в разі синдрому полікістозних яєчників. Дослідження американців, що приймали вітамін D, свідчать на користь вітаміну D у запобіганні передчасної смерті, втім, такі дослідження неідеально сплановані. В запобіганні чи лікуванні серцево-судинних хвороб мета-аналіз не показує користі вітаміну D, але є певні свідчення, що він добре впливає на стан артерій.

Чому ж тоді, попри всі суперечності, він став таким популярним? “Мода” на аналізи на рівень вітаміну D та прийом його пігулок походить зі Сполучених Штатів. Такий собі доктор Майкл Глік, ендокринолог із Бостона, який консультує низку бізнесів, отримав від індустрії вітаміну D сотні тисяч доларів. Він писав справжні оди цьому вітаміну, видав безліч публікацій про ризики його нестачі та “пандемію дефіциту вітаміну D”, крім того, брав участь у розробці національних ґайдлайнів по вітаміну D, де підвищив його порогові значення й це призвело до того, що в усіх людей аналізи різко стали поганими. Люди почали купувати добавки, робити аналізи і ходити в солярії.

Тому важливо зважати, що приймати вітамін D просто так — не панацея від хвороб. Навіть більше, високі дози будуть шкідливими для здоров’я.

«Групами ризику, яким радять проходити тестування на рівень вітаміну D в крові, є люди із ожирінням (індекс маси тіла понад 35), веганам, людям із хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки, порушенням всмоктування, людям літнього віку, особливо якщо вони виходять з дому. Решті рутинну перевірку на рівень вітаміну D офіційні установи не радять — не марнуйте гроші», - пояснила Супрун.

Перш ніж купувати пігулки, порадьтеся з лікарем. Причина браку вітаміну може бути не в раціоні, а в роботі печінки, нирок чи кишківника, наприклад, і лікувати слід причину, а не один із її наслідків. Бо вітамін, який ми споживаємо в пігулках, має ще ефективно всмоктатися в кишківнику, і пройти зміни в печінці та нирках. Пігулки не гарантують належний рівень все одно.

Їжте яйця, вершкове масло, намагайтеся бувати надворі навіть взимку. А щоби запобігти переломам, запобігайте падінням — робіть вправи на баланс. А взимку, щоби не впасти, носіть зручне взуття й уникайте ожеледиці.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...