Facebook-медицина від Уляни Супрун: Як запобігти розвитку гіпертонічного кризу

Восени у людей загострюються хронічні захворювання, зокрема, артеріальна гіпертензія — гіпертонічний криз.

Як запобігти розвитку хвороби, і за яких симптомів потрібно негайно викликати швидку, розповіла на своїй сторінці у Facebook виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, передають Патріоти України.

"Кращим способом запобігання гіпертонічним кризам є ефективна взаємодія із лікарем. Тільки фахівець може підібрати ефективне лікування, яке допоможе контролювати хворобу", — зазначила вона.

За словами Супрун, не менш важливо дотримуватися здорового способу життя — відмовитися від куріння і зловживання алкоголем, правильно харчуватися, регулярно займатися фізичними вправами і обмежити вживання солі до 5 г за добу.

Вона уточнила, що гіпертонічний криз — це раптове і значне підвищення артеріального тиску від базового рівня. Загрозу здоров'ю і життю несе значне підвищення артеріального тиску (як правило >180 і/або 120 мм рт.ст.), яке ускладнюється смертельно небезпечними станами. Зокрема, розвиток мозкового інсульту, інфаркту міокарда, набряку легенів.

У 103 потрібно телефонувати за таких симптомів: інтенсивний біль або значний дискомфорт за грудиною чи в районі серця; порушення мови, слабкість в одній руці; інтенсивний головний біль, що супроводжується розладами зору; нудота і блювота.

Однак, частіше трапляється, що значне раптове підвищення артеріального тиску супроводжується головним болем, запамороченням, відчуттям тривоги, серцебиттям. Такі стани не потребують виклику швидкої і можуть лікуватися амбулаторно. Для зниження тиску використовуються антигіпертензивні препарати у пігулках.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...