Facebook-медицина від Уляни Супрун: Як запобігти розвитку гіпертонічного кризу

Восени у людей загострюються хронічні захворювання, зокрема, артеріальна гіпертензія — гіпертонічний криз.

Як запобігти розвитку хвороби, і за яких симптомів потрібно негайно викликати швидку, розповіла на своїй сторінці у Facebook виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, передають Патріоти України.

"Кращим способом запобігання гіпертонічним кризам є ефективна взаємодія із лікарем. Тільки фахівець може підібрати ефективне лікування, яке допоможе контролювати хворобу", — зазначила вона.

За словами Супрун, не менш важливо дотримуватися здорового способу життя — відмовитися від куріння і зловживання алкоголем, правильно харчуватися, регулярно займатися фізичними вправами і обмежити вживання солі до 5 г за добу.

Вона уточнила, що гіпертонічний криз — це раптове і значне підвищення артеріального тиску від базового рівня. Загрозу здоров'ю і життю несе значне підвищення артеріального тиску (як правило >180 і/або 120 мм рт.ст.), яке ускладнюється смертельно небезпечними станами. Зокрема, розвиток мозкового інсульту, інфаркту міокарда, набряку легенів.

У 103 потрібно телефонувати за таких симптомів: інтенсивний біль або значний дискомфорт за грудиною чи в районі серця; порушення мови, слабкість в одній руці; інтенсивний головний біль, що супроводжується розладами зору; нудота і блювота.

Однак, частіше трапляється, що значне раптове підвищення артеріального тиску супроводжується головним болем, запамороченням, відчуттям тривоги, серцебиттям. Такі стани не потребують виклику швидкої і можуть лікуватися амбулаторно. Для зниження тиску використовуються антигіпертензивні препарати у пігулках.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...