Facebook-медицина від в.о. міністра: Супрун радить не об'їдатись клітковиною

Рівень смертності людей, що постійно вживали клітковину, майже на чверть нижчий, ніж серед тих, які вживали мінімальну кількість або ж не вживали її взагалі.

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіла, як правильно споживати клітковину на сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

Це фрукти, овочі, цільнозернові продукти, горіхи, насіння, соя та боби. Вони збагачують організм поживними речовинами та дають тривале відчуття насичення.

За словами очільниці МОЗ, регулярне вживання багатої на клітковину їжі суттєво знижує ризики появи серйозних хвороб і передчасної смерті. Науковці дійшли висновку, що вживання клітковини впливає на тривалість життя після аналізу харчових звичок близько 400 тис. людей протягом 9 років. Рівень смертності людей, що постійно вживали клітковину, був у середньому на 22% нижчий, ніж серед тих, які вживали мінімальну кількість або ж не вживали її взагалі.

Що цікаво, результати дослідження суттєво не змінилися навіть після того, коли дослідники врахували й інші чинники, які впливають на ризик смерті людини, включно з рівнем фізичної активності, курінням, вживанням алкоголю та показником індексу маси тіла.

"Що регулярніше ми споживаємо клітковину, то менші ризики появи серцево-судинних хвороб, діабету 2 типу, ожиріння та деяких видів раку", - відмічає урядовець.

Середня добова норма клітковини (за висновком Управління продовольства і медикаментів США) — 25 г на день. Це її приблизна кількість, якщо ви споживаєте близько 2 тис. калорій на день. Денна норма може бути більшою або меншою залежно від загальної потреби в споживанні калорій.

Зокрема, науковці визначили й інший орієнтир за кількістю клітковини в раціоні, що базується на наявності певного хронічного захворювання:

- для діабету – 30-50 г на добу — сприятиме зниженню рівня цукру в крові;

- ожиріння – 20-27 г на добу — через тривале насичення сприятиме зменшенню спожитих калорій;

- хвороб серця – 13-33 г на добу — може покращити рівень жиру в крові та зменшити запалення.

Супрун дає поради, як можна збільшувати споживання клітковини з максимальною користю для здоров'я:

Збільшуйте кількість клітковини у раціоні поступово. Адже лікарі не рекомендують споживати одразу занадто багато клітковини. Через це можуть виникнути здуття та навіть біль у животі. Тому якщо ви прагнете нормалізувати денну норму споживання багатих на клітковину продуктів, але до цього їли їх мало, – намагайтесь робити це поступово та відчувайте свій організм.

Пийте достатньо рідини. Це сприятиме процесу травлення та засвоєнню поживних речовин і запобігатиме пов'язаним із клітковиною закрепам.

Намагайтесь їсти на перекус горіхи, якщо у вас немає на них алергії. Вони багаті на клітковину, водночас містять здорові ненасичені жири. Горіхи дають тривале відчуття насичення та запобігають переїданню. Важливо також не перестаратись, адже горіхи досить калорійні.

Додавайте висівки та насіння до домашньої випічки. Ви можете використовувати також й цільне борошно замість білого.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

субота, 7 червень 2025, 23:10

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...