Фахівець розповів про токсичну загрозу для здоров'я від пожежі в Калинівці

Якщо загориться сховище високотоксичного ракетного палива меланжу, що знаходиться за 10 км від Калинівки, в атмосферу будуть викинуті продукти горіння, що дуже негативно відіб'ється на здоров'ї людей.

Про це в коментарі "МедОбозу" розповів Мирослав Мальований, завідувач кафедри екології та збалансованого природокористування національного університету Львівська політехніка, передають Патріоти України.

За його словами, вже давно стояло питання про утилізацію цього палива, оскільки там багато небезпечної азотної кислоти.

"Швидше за все буде те ж саме, що трапляється, коли горить нафтобаза. Буде горіти паливо, яке призведе до сильного забруднення навколишнього середовища. Це, в свою чергу, дуже негативно вплине на здоров'я людей. Викиди продуктів горіння є токсичними і можуть сильно нашкодити здоров'ю людей", - говорить він.

Меланж - це високотоксичний окислювач палива для ракет середньої та малої дальності. На складах Міністерства оборони цей окислювач значиться під маркою АК-20К. Він являє собою концентровану азотну кислоту - не менше 74 відсотків складу. Це - легкозаймиста сполука червоного або жовтого кольору.

Навіть незначне потрапляння меланжу в атмосферу призводить до серйозних і необоротних наслідків для живого організму. Оскільки його гранично допустима концентрація 0,005 (одна п'ятитисячна) мг/л, тобто всього кілька вдихів випарів меланжу, можуть виявитися згубними для організму. Тривале перебування у хмарі меланжу без костюма хімічного захисту призводить до летального результату.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...