Фальшиві гроші в Україні: Чи може банкомат видати несправжні гривні

В Україні відзначає низький рівень підробки банкнот національної валюти.

У НБУ розповіли, що в 2017 році в банківській системі України підроблених банкнот було 0,00036% від загальної кількості готівки, яка знаходиться в грошовому обігу. Тобто на мільйон банкнот припадало приблизно 3,6 штук підроблених, передають Патріоти України.

У минулому році найбільше було підроблених банкнот номіналом 500 гривень старого зразка. Їх було 61% від усіх вилучених підробок національної валюти.

Переважна більшість фальшивих банкнот виготовляли за допомогою комп'ютерної та копіювальної техніки. Їх було 81%, а решта підробки випускали поліграфічним способом.

У НБУ відзначають, що відповідно до вимог Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, банки вкладають в банкомати гроші тільки після їх обробки автоматизованим способом. Для перевірки використовують спецобладнання. Тому банкомат не може видати підроблену купюру.
При цьому в НБУ визнали, що в 2017 році були випадки, коли банкомати брали фальшиві банкноти. Після цього НБУ закликали банки і виробників банківської техніки налаштувати техніку і випадки збуту підробок через термінали припинилися.
Найчастіше в Україні підроблені банкноти збувають через каси закладів швидкого харчування, метрополітени і супермаркети. А ось всі банкомати і термінали з функцією прийому та видачі банкнот оснащені відповідними датчиками, які налаштовуються на ідентифікацію захисних ознак банкноти.
У разі, якщо ви отримали сумнівну купюру і сумніваєтеся в достовірності грошових знаків, варто звернутися в банк України. Банкноти направляють на дослідження в уповноважені підрозділи НБУ.

Підроблені купюри вилучають без відшкодування їх вартості. Інформацію про вилучення повідомляють в Національну поліцію України для проведення розслідувань. А якщо гроші визнані справжніми, то клієнтам відшкодовують відповідну суму.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...