Фаст-фуд "Бронік": Ветерани АТО в Запоріжжі започаткували власний бізнес (фото)

У Запоріжжі ветерани 55-ї артилерійської бригади Олександр Дівочий і Олексій Совач разом зі своїм товаришем по службі-партнером відкрили власний фаст-фуд - вуличне кафе «Бронік» на центральному автовокзалі.

«На цю ідею мене надихнув досвід піцерії «PizzaVeterano» і мобільних кав'ярень «Veterano Coffee». Читаєш в інтернеті, хлопці-АТОвці не побоялися - тепер розвиваються, - розповідає Олексій Совач, один із співвласників «Броніка». - Давно хотів щось таке спробувати, а коли читаєш, як у інших виходить - вже не так страшно», передають Патріоти України.
Сьогоднішні бізнес-партнери Олександр Дівочий і Олексій Совач разом служили в запорізькій 55-й артилерійській бригаді. Пішли на фонт добровольцями влітку 2014-го, пройшли Маріуполь, Гнутове, Попасну, Мар'їнку. Демобілізувалися в жовтні 2015-го. Через рік після цього Олександр знову пішов служити - вже за контрактом в 25-у Дніпропетровську повітряно-десантну бригаду з 2016-го по літо 2017-го. «Я б там і зараз продовжував служити, але коліна не дають, болять», - каже Олександр.

У сендвіч-бару є третій співвласник. Він теж служив в 55-й бригаді і вважає за краще залишатися невідомим для публіки, не любить уваги.
Партнерів об'єднала воля випадку. Коли Олексій роздумував про відкриття кафе, йому подзвонив Олександр і розповів, що збирається зайнятися вуличним фаст-фудом і шукає для цього автопричіп. Чоловіки зустрілися, переговорили і вирішили будувати справу разом.

До і після війни обидва наших співрозмовника займалися будівельним бізнесом. Олексій свого часу був директором фірми, Олександр - керував будівельними бригадами. Для обох общепит - це абсолютно нова і невивчена сфера. «Довго думали над форматом закладу, розглядали варіант оренди приміщення або МАФу, - розповідає Олексій. - Взимку вирішили купити цей німецький автопричіп».

«Коли купували, всередині ще бурульки висіли», - додає Олександр. Він же, переважно, і займався облаштуванням причепа - доводив його до розуму, власними руками вирізав вивіску. У свою чергу, бюрократичними питаннями з держорганами займається Олексій.

У створенні бізнесу посприяли лідери міського громадського руху ветеранів АТО В'ячеслав Зайцев та Андрій Хімічев. Їх знайомий підприємець здав в оренду початківцям рестораторам приміщення колишнього кафе «Катерина» з літнім майданчиком на території автовокзалу. «Власник пішов назустріч і запропонував обговорити суму оренди тільки через пару місяців роботи», - розповідає Олексій.

Для відкриття фаст-фуду ветерани вклали всі свої гроші, брали позики - знадобилося близько 5 тисяч доларів. Сендвіч-бар «Бронік» почав роботу менше тижня тому. «Коли думали над назвою - голову зламали, - розповідають співрозмовники. - Першим варіантом було «4.5.0.». У АТО цей шифр означає «все спокійно». Ми намагаємося не випинати прив'язку до служби, єдине - тільки в назві. Адже це не дає плюсів в приготуванні їжі. Ми не з тих, хто любить ходити у військовій формі по місту. Тоді ми робили те, що було потрібно. Ніякий це не подвиг».

«Наш формат їжі сьогодні - це сендвіч і лаваш з сиром, плюс напої - натуральний лимонад, кава, молочні коктейлі. Думаємо, ніж залучати клієнтів, вивчаємо попит. Ми сподіваємося залучити тих людей, які не хочуть їсти на автовокзалі шаурму, - розповідають власники «Броніка». - Ми пропонуємо смачну і корисну їжу, відмовившись від дуже вигідних економічно, але не дуже якісних сендвічів-напівфабрикатів. У майбутньому хочемо ввести в продаж вареники, картоплю фрі, може бути, комплексні обіди для водіїв».

Для клієнтів «Броніка» готують каву марки «Чубата кава»: кавоварку та зерна надав власник бренду - теж АТОшник. На вітрині, крім напоїв і продуктів, пакетована тушонка, приготована по НАТОвським стандартам.

Разом з Олександром та Олексієм працює Світлана Сиротіна - мама загиблого в серпні 2014 го сержанта 55-ї артбригади Євгена Сиротіна. «Ми шукали людину, яка вже працювала з фаст-фудом, наприклад, кухар, який би підказав нам якісь нюанси роботи. В ідеалі - учасника АТО або людину з родини ветерана. Такого нам знайти не вдалося, зате зустрілися зі Світланою", - розповідає Олексій.

«Нещодавно зі мною стався випадок в громадському транспорті. Я показала водієві посвідчення матері загиблого, в результаті - не тільки водій, але і пасажири ображали мого сина і взагалі ветеранів всіма можливими словами. Ось таке наше населення, - розповідає Світлана. - А хлопці-АТОшники намагаються якимось чином змінити цей світ, прибрати той «совок», в якому ми всі звикли жити, зробити щось потрібне і нове».

«У цій сфері ніхто з нас не працював, напрацьовуємо навички, - кажуть ветерани-підприємці, - Все йде на лад. Справа залишилася за малим - привернути клієнтів».

Джерело: 061.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...