ФБР запідозрило політтехнолога в отриманні $100 млн в Україні і Росії

Екс-голова передвиборчого штабу президента США Дональда Трампа Пол Манафорт і очолювані ним консалтингові фірми за десятиліття заробили від 80 до 100 мільйонів доларів від українських і російських клієнтів.
Пол Манафорт

Про це пише Miami Herald із посиланням на два джерела, знайомі з ходом розслідування ФБР про втручання Росії в президентські вибори в США в 2016 році, передають Патріоти України.

Співрозмовники газети відзначили, що слідчі працюють над підтвердженням цієї інформації.

"У (спеціального прокурора США Роберта. - ред.) Мюллера підвищений інтерес до складної фінансової картини Манафорта в тому, чи міг він ухилитися від сплати податків або брати участь у будь-яких схемах відмивання грошей. Полювання за його фінансовими звітами через лабіринт офшорних банківських та бізнес-рахунків стала важливою частиною розслідування", - сказало джерело.

Він додав, що слідство зосередилося навколо можливої допомоги когось із оточення Трампа московським втручанням у вибори.

"З огляду на його прокремлівські зв'язки та близькість до кампанії, Манафорт мав унікальні можливості брати участь у будь-якій змові між кампанією і особами, які діють від імені уряду Росії, щоб допомогти обранню Трампа", - пише Miami Herald.

Якщо Манафорт не надавав у податкову службу щорічні звіт про прибуток за кордоном і закордонні банківські рахунки в Службу внутрішніх доходів, як того вимагає закон, то обсяг отриманих за минулі роки грошей може поставити його під серйозний ризик.

"Якщо виявиться, що він порушив податкове законодавство і закони про розкриття інформації у зв'язку з його іноземним доходом, то він може зіткнутися з істотним терміном тюремного ув'язнення і великими штрафами", - сказала колишній федеральний прокурор Дженніфер Роджерс.

Ця ситуація може змусити Манафорта піти на угоду з Мюллером, відповідно до якої він може отримати пом'якшення покарання в обмін на розголошення того, з якими російськими чиновниками він і інші помічники Трампа контактували в 2016 році.

Газета нагадує, що з 2004 по 2015 рік Манафорт співпрацював з четвертим президентом України Віктором Януковичем, а також наближеним до президента РФ Володимира Путіна олігархом Олегом Дерипаскою.

"За словами Associated Press, у Манафорта був укладений контракт на 10 мільйонів доларів на рік, щоб надати Дерипасці ділові і політичні консультації. Він був підписаний у 2006 році і тривав кілька років", - зазначають журналісти.

Крім того, у нього були ділові відносини з українськими олігархами, зокрема Дмитром Фірташем.

"Велика частина платежів Манафорту не зобов'язана бути і не була розкрита громадськості. Однак в цьому році відповідно до закону Сполучених Штатів про реєстрацію іноземних агентів, він подав декларацію про проведену ним із 2012 по 2014 рік в Україні і Вашингтоні для Партії регіонів лобістську та консультаційну роботу. З'ясувалося, що тоді його фірма отримала 17 мільйонів доларів", - йдеться в статті.

Як повідомляв "Обозреватель", за даними американських ЗМІ, Манафорт під час правління Януковича таємно лобіював у Вашингтоні інтереси Партії регіонів.

Газета New York Times писала, що Манафорт міг отримати від Януковича і Партії регіонів $12,7 млн.

За інформацією нардепа Сергія Лещенка, Янукович оплачував послуги Манафорта, використовуючи офшорні юрисдикції і банки з сумнівною репутацією.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...