Філіп Будейкін: "Вони помирали щасливими"

Заарештований в Росії творець "Синього кита" Філіп Будейкін вперше дав інтерв'ю і зізнався, що довів до самогубства 17 підлітків.
Філіп Будейкін

У Києві 13-річна дівчинка наклала на себе руки в прямому ефірі. До цього її підштовхнули в суїцидальної групі «Синій кит». Тим часом заарештований в Росії Філіп Будейкін вперше дав інтерв'ю і зізнався, що довів до самогубства 17 підлітків, з посиланням на Факти повідомляють Патріоти України.

На початку тижня «ФАКТИ» розповідали про страшне самогубство 13-річної дівчинки на столичному житловому масиві Позняки. Школярка наклала на себе руки в прямому ефірі, знімаючи те, що відбувається, на камеру мобільного телефону з онлайн-трансляцією в Інтернеті. Те, як вона стрибнула з балкона 13-го поверху, бачили десятки інтернет-користувачів. Основна версія слідства - дівчинка стала черговою жертвою суїцидальних груп «Синій кит». У подібних групах зйомка відео - одна з обов'язкових правил. Спочатку підлітки знімають те, як наносять собі каліцтва (наприклад, роблять порізи на руках), а останнє завдання квесту - зняти власний суїцид.
«Тепер маніяк може знаходити своїх жертв навіть на іншому континенті»
- Близько 11 години вечора, коли трапилася трагедія, дівчинка була в квартирі одна, - повідомила «ФАКТАМ» прес-секретар київського главку поліції Оксана Блищик. - Повернувшись додому, мама виявила, що дочки немає. Помітила, що вікно балкона відкрито, а поруч стоїть стілець. Там же був мобільний телефон з включеною функцією запису. Подивившись вниз, жінка побачила на землі свою дочку.
Мама школярки тут же викликала «швидку» і поліцію, але травми дівчинки були несумісні з життям. Передсмертної записки загибла не залишила.
Батьки дівчинки не хочуть спілкуватися з пресою. За словами сусідів, сім'я, в якій жила школярка, цілком благополучна. У поведінці дівчинки-підлітка не помічали нічого дивного. У загиблої залишилася старша сестра. Батьки в розлученні, але підтримують нормальні відносини. Батько часто приходив до дочкам в гості. Мама дівчинки розповіла слідству, що дочка нібито нічого від неї не приховувала - часто заходила в соцмережі в присутності батьків, і паролі на комп'ютер не встановлювала.
Однак психологи попереджають: далеко не завжди підлітки ведуть переписку з «кураторами» суїцидальних груп зі своїх сторінок. Найчастіше для цих цілей створюються інші акаунти.
- Те, що підліток цікавиться цією темою, батьки на самому початку можуть і не знати, - розповіла «ФАКТАМ» кандидат психологічних наук, медичний психолог, експерт з психологічної кібербезпеки Наталія Бугайова. - хештег «сінійкіт», «# f53», «f57», «f58», «морекітов», «тіхійдом» «хочувігру», «Чумацький Шлях» діти публікують для того, щоб на них вийшли «куратори». Коли їх приймають в гру, «куратори» вимагають, щоб вони створювали нові, нікому не відомі сторінки. І спілкування ведеться тільки з цих сторінок.
Як не допустити, щоб підлітки вступали в подібні «групи смерті"? І психологи, і співробітники поліції просять батьків приділяти більше уваги своїм дітям - цікавитися їх життям, а можливо, навіть зареєструватися в соцмережі під виглядом підлітка і подружитися зі своєю дитиною. Видаючи себе за віртуального друга-однолітка, можна поговорити з дитиною по душам і дізнатися, що його хвилює.
Але експерти сходяться на думці, що не менш важливо посилити покарання для «кураторів». До сих пір в нашій країні таке покарання не було передбачено. Відомий випадок, коли маніяк із Запоріжжя довів до самогубства дев'ять дівчат, але теж залишився безкарним. Стаття 120 Кримінального кодексу України «Доведення до самогубства» чітко визначає ознаки цього злочину, а саме: доведення до самогубства або до замаху на самогубство шляхом жорстокого поводження з людиною, шантажу, примусу до протиправних дій або систематичного приниження людської гідності. Якщо ж людина по Інтернету умовляв іншого вчинити суїцид, давав йому поради і чинив психологічний тиск, це не є кримінальним правопорушенням. Юрист-кримінолог Ганна Маляр більше двох років тому ініціювала законопроект, який передбачає поправки до цієї статті. Два дні тому, 24 травня, парламент нарешті підтримав проект в першому читанні.
- Суїцидальні групи можуть створювати маніяки, збоченці, - каже Наталія Бугайова. - Раніше, щоб реалізувати свою манію, маніякові потрібно було вийти з дому, знайти жертву, вбити її. Тепер йому досить сидіти перед екраном комп'ютера, а жертв він може знаходити навіть на іншому континенті. Ми стикаємося з новим видом вбивства, коли в якості знаряддя злочинець використовує руки самої жертви.

«Заради статусу в закритій віртуальній групі підлітки були готові на все»

Філіп Будейкін, який першим створив «групу смерті», 11 травня 2017 року визнав свою провину. У той же день Жовтневий районний суд Санкт-Петербурга продовжив до 20 серпня термін його арешту. Йому пред'явлено звинувачення в доведенні підлітків до самогубства через Інтернет. До цього Будейкін, більш відомий як Філіп Лис, категорично усе заперечував.
За версією слідства, Будейкін був адміністратором «груп смерті» в соціальній мережі «ВКонтакте». Його затримали в середині листопада 2016 року в Московській області, доставили в Санкт-Петербург і взяли під варту. Лису пред'явили звинувачення за статтею «Доведення до самогубства», яка передбачає до трьох років позбавлення волі.
За даними слідства, Будейкін створив віртуальне співтовариство «Синій кит», неповнолітні користувачі якого в підсумку гинули. Згідно з матеріалами справи, з грудня 2013 по травень 2016 року було створено вісім таких віртуальних спільнот з закритим доступом. На даний момент слідством встановлено 15 учасників «групи смерті», які наклали на себе руки в різних регіонах Росії, послідовно виконуючи вимоги адміністраторів закритих спільнот. Самогубства ще п'ятьох підлітків вдалося запобігти.
Лиса затримали завдяки свідченням семикласниці з Омська.
Філіпу Будейкіну 21 рік. Його справу веде слідчий Антон Брейді. Після того як у Великобританії теж були виявлені члени «групи смерті» «Синій кит», газета The Daily Mail звернулася до Брейді з проханням докладніше розповісти про Лиса.
Антон Брейді стверджує, що Філіп почав свою смертельну гру в 2013 році:
- Спочатку вони збирали дітей в віртуальні групи за допомогою соцмережі «ВКонтакте» і пропонували їм виконати кілька простих завдань. Частина підлітків відразу заявляла, що це нудно або нерозумно. Вони тут же відсівалися.
Ті ж, хто виконував завдання, незабаром отримували нові, пов'язані з нанесенням собі поранень і каліцтв. Наприклад, пропонувалося перерізати собі вени, пройти по краю даху або вбити тварину. Все це було потрібно зняти на відео, яке служило потім доказом виконання завдання. Багато дітей відмовлялися і вибували з групи. Але залишалася невелика частина підлітків, яка слухняно робила все те, що їм наказували адміністратори. Для них залишитися в числі обраних, як їм внушалось, було куди важливіше, ніж задуматися, чому вони повинні виконувати чиїсь дивні розпорядження.
Заради свого статусу в закритій віртуальній групі ці підлітки були готові на все. В результаті Лис довів до самогубства 15 осіб. Розібратися в цій справі було практично неможливо, тому що Філіп і його адміністратори наказували підліткам перед вчиненням самогубства знищити переписку на їх сторінках в соцмережі. І все 15 це зробили.
Все змінилося, коли одна дівчинка, отримавши останній наказ Лиса, злякалася. Вона передала правоохоронним органам докази, які в підсумку дозволили затримати Будейкіна.
- Ця дівчинка, як і інші підлітки, проводила багато часу в соціальних мережах, - каже Брейді. - Одного разу її увагу привернула посилання, розміщена під страшною картинкою. Пропонувалося клікнути на неї. Вона так і зробила. З'явилася нова посилання. І так ще кілька разів, поки в результаті вона не отримала доступ в закриту віртуальну групу. Їй запропонували виконати кілька нескладних завдань.
Незабаром на неї звернув увагу сам Лис. Вона отримала від нього запрошення приєднатися до обраним. Ці хлопці щоночі повинні були знаходитися в Мережі в 04.20.
Слідчий Антон Брейді призводить показання і самої дівчинки:
«Посеред ночі у мене дзвонив будильник, і я відразу хапалася за мобільний телефон. Мені наказували дивитися відео, яке складалося з мінливих кожні дві секунди фотографій підлітків, що стрибають з дахів будинків, або закривавлених ротів, калюж крові під чиїмись тілами. Ці кадри супроводжувалися неприємною музикою упереміш з виттям тварин і криками дітей. Після таких переглядів мені хотілося заподіяти самій собі або комусь іншому фізичного болю, щось зламати, зруйнувати, навіть вбити когось ...
Якщо я відмовлялася дивитися ці відео, він (Філіп Лис. - Авт.) Починав принижувати мене, лаяти, соромити, називав слабкою. Після кожного такого перегляду мені наказували видалити всю інформацію ".
- Підлітків будили саме в той час доби, коли мозок особливо чутливий до впливу ззовні, - пояснює Антон Брейді. - Дівчинка розповіла ще про одне відео, яке її змушували дивитися. Під похмуру музику з'являвся чорний екран, на якому потім раптом виникало кривава пляма. Потім вона бачила підлітка, якого збиває потяг. Музика в цей момент змішувалася з його несамовитими криками ... Мені, дорослій людині, стало погано вже від одного її розповіді ...

Філіп вселяв їй, що життя жахливе і ніколи не стане краще. Батьки її не розуміють, вони для неї чужі, і яка їй різниця, що вони будуть відчувати, коли її не стане.

За словами слідчого, коли Будейкін відчув, що дівчинка боїться вчинити самогубство, він трохи змінив тон: «Необов'язково стрибати з даху або кидатися під поїзд. Таблетки теж підійдуть. Це буде зовсім не боляче ».
Дівчинка погодилася. Вона повинна була покінчити з собою 20 травня 2016 року. Коли дата була встановлена, вона знову злякалася і запитала Лиса, що буде, якщо вона не виконає його останній наказ. Він відповів: «Тоді ми допоможемо тобі. І не тільки тобі ». Дівчинка зрозуміла: він загрожує розправитися з її близькими. І погодилася. На щастя, її встигли врятувати.
Філіп Будейкін теж погодився відповісти на кілька запитань журналістів. «Так, я дійсно підштовхував підлітків до самогубства, - холоднокровно заявив він. - Вони вмирали щасливими. Я давав їм те, чого у них не було в реальному житті: тепло, розуміння, спілкування ».
Лис стверджує, що 17 підлітків наклали на себе руки завдяки його «Синього кита». Ще 28 були готові вчинити самогубство, але його заарештували. Він вважає, що вони таки зробили це.
«Я очищав наше суспільство від біосміття, - сказав Будейкін. - Виношував цю ідею п'ять років, перш ніж почав її реалізовувати. Поставив собі за мету перш за все відокремити біосміття від нормальних підлітків. Для цього навантажував їх депресивним контентом, щоб викликати у них потрібне мені настрій. І після цього починалася гра. Давалися завдання. За результатами їх виконання відбирав тих, хто підходив мені. Далі пропонував спілкуватися по скайпу. Просив розповісти щось дуже особисте. Це було те, чого всі вони так жадали. Потім не давав їм спати вночі, вводив в транс ...
Несподівано моя ідея перетворилася в модний тренд. І з'явилося багато наслідувачів. Мене це дратує".
Як виявилося, в школі Філіп ні з ким не дружив, а вдома був наданий сам собі.
- Він конфліктував і з однолітками, і з учителями, навчався слабо, - розповів слідчий. - Після уроків весь час сидів в Інтернеті. Мати йшла на роботу о п'ятій ранку і поверталася пізно ввечері. Вони вечеряли, і мати лягала спати. Цим їх спілкування обмежувалося. А Філіп після школи або у вихідні навіть не гуляв на вулиці. І ось така людина раптово усвідомив, що може керувати іншими людьми, може підпорядковувати собі їх волю і вершити їх долі ...
Підштовхуючи дітей до самогубства, Лис говорив їм: «Не бійтеся, я зберу вас всіх разом на небесах». Він відчував себе Богом. Саме в такому «стані Бога» він перебував, коли ми його затримали. Будейкін вважав себе недоторканним.

P. S. Придумана Філіпом Лисом гра продовжує вбивати дітей в різних країнах світу і після його арешту. В Ірландії 21 травня, наклав на себе руки 13-річний Конор Уилмот. Тіло сина знайшов в полі батько. Він упевнений, що хлопчика довели до самогубства наслідувачі Будейкіна.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...