Фрукт сезону, або Чому хурму обов'язково потрібно включити в сімейний раціон

Перед холодами хурма зарядить ваш організм вітамінами й допоможе впоратися із застудами.

З приходом холодів цей яскраво-оранжевий плід займає почесне місце на прилавках, передають Патріоти України.

Походження

Східна хурма з’явилася в результаті природного схрещування дикорослих видів із Китаю. Дика хурма й зараз росте в горах Центрального Китаю на висоті 900-1200 м над рівнем моря. Це одна з найдавніших плодових рослин Китаю, де відомо понад 2 тис. її сортів.

До Європи хурму привезли тільки в середині XVIII століття. Спочатку її оцінили у Франції, а потім і в інших середземноморських країнах.

"Хурма" тюркською означає солодка, приємна, а "хуррем" – улюблена, солодка, мила.

Чому хурма корисна?
  • У хурмі міститься до 25% сахарози і фруктози, а також вітаміни С і Р, провітамін А. Крім того, хурма містить велику кількість заліза, кальцію, марганцю, міді, калію, яблучну та лимонну кислоту.
  • Хурма – чудовий тонізуючий засіб. Вона знімає втому, заспокоює нервову систему, повертає апетит і покращує працездатність.
  • Магній, який міститься в хурмі, дозволяє запобігти утворенню каменів у сечовому міхурі та нирках.
  • Сік хурми допомагає боротися із застудою. Сік одного плода можна змішати з трьома столовими ложками теплої кип'яченої води й пити цю суміш кілька разів на день.
  • Речовини, які містяться в хурмі, беруть активну участь у знищенні кишкової палички та золотистого стафілокока. Тому вона незамінна у профілактиці інфекційних та запальних захворювань.
  • Хурма є профілактичним засобом від атеросклерозу й серцево-судинних захворювань, а також захищає від онкологічних захворювань завдяки високому вмісту в цьому плоді магнію, калію та бета-каротину.
  • А ще хурма багата на антиоксиданти й пектин, тому її рекомендують вживати при розладі травлення.
  • Ще одна унікальна особливість хурми – невеликий вміст калорій, при цьому вона чудово тамує голод.

Як вибрати та купити хурму?

Зазвичай солодкою і смачною є хурма сорту корольок. Визначити її можна за злегка плескатою формою. Солодкими й соковитими будуть і плоди, прикрашені коричневими смужками на шкірці. Що більше смужок, то солодший смак. Крім того, що м'якший плід, то він солодший.

Їсти хурму смачно не лише у свіжому вигляді, з неї можна приготувати смачний десерт.

Печиво з хурмою

  • З двох плодів хурми зробити пюре, розчинити в ньому одну чайну ложку соди. Просіяти дві склянки борошна, додати половину чайної ложки кориці, стільки ж гвоздики, мускатного горіха й солі.
  • Окремо збити одну склянку цукру зі 100 г масла, додати одне яйце й хурму. Туди ж додати борошно, склянку родзинок і стільки ж подрібнених волоських горіхів.
  • Готову масу викласти ложкою на деко, змащене маслом. Випікати 15 хвилин при температурі 180 градусів.
Джерело: lady.tochka.net
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

7 грудня - День святої Катерини: Традиції і прикмети свята

середа, 7 грудень 2022, 8:57

Цей день ще називають Святом жіночої долі. День святої великомучениці Катерини щорічно відзначають 7 грудня: прислухаються до прикмет, дотримуються традицій та ворожать на свою долю, передають Патріоти України. Водночас, це давнє слов’янське свято долі...

"Пилип не до всіх прилип": У християн східного обряду починається Різдв'яний піст. Що треба знати про Пилипівку

понеділок, 28 листопад 2022, 9:09

Заговини до посту завжди починається на Пилипов день (27 листопада), звідси бере початок народна назва цієї церковної аскези. 28 листопада, для православних вірян починається Різдвяний піст, котрий встановлено на честь святкування Різдва Христового, на...