Фрукт сезону, або Чому хурму обов'язково потрібно включити в сімейний раціон

Перед холодами хурма зарядить ваш організм вітамінами й допоможе впоратися із застудами.

З приходом холодів цей яскраво-оранжевий плід займає почесне місце на прилавках, передають Патріоти України.

Походження

Східна хурма з’явилася в результаті природного схрещування дикорослих видів із Китаю. Дика хурма й зараз росте в горах Центрального Китаю на висоті 900-1200 м над рівнем моря. Це одна з найдавніших плодових рослин Китаю, де відомо понад 2 тис. її сортів.

До Європи хурму привезли тільки в середині XVIII століття. Спочатку її оцінили у Франції, а потім і в інших середземноморських країнах.

"Хурма" тюркською означає солодка, приємна, а "хуррем" – улюблена, солодка, мила.

Чому хурма корисна?
  • У хурмі міститься до 25% сахарози і фруктози, а також вітаміни С і Р, провітамін А. Крім того, хурма містить велику кількість заліза, кальцію, марганцю, міді, калію, яблучну та лимонну кислоту.
  • Хурма – чудовий тонізуючий засіб. Вона знімає втому, заспокоює нервову систему, повертає апетит і покращує працездатність.
  • Магній, який міститься в хурмі, дозволяє запобігти утворенню каменів у сечовому міхурі та нирках.
  • Сік хурми допомагає боротися із застудою. Сік одного плода можна змішати з трьома столовими ложками теплої кип'яченої води й пити цю суміш кілька разів на день.
  • Речовини, які містяться в хурмі, беруть активну участь у знищенні кишкової палички та золотистого стафілокока. Тому вона незамінна у профілактиці інфекційних та запальних захворювань.
  • Хурма є профілактичним засобом від атеросклерозу й серцево-судинних захворювань, а також захищає від онкологічних захворювань завдяки високому вмісту в цьому плоді магнію, калію та бета-каротину.
  • А ще хурма багата на антиоксиданти й пектин, тому її рекомендують вживати при розладі травлення.
  • Ще одна унікальна особливість хурми – невеликий вміст калорій, при цьому вона чудово тамує голод.

Як вибрати та купити хурму?

Зазвичай солодкою і смачною є хурма сорту корольок. Визначити її можна за злегка плескатою формою. Солодкими й соковитими будуть і плоди, прикрашені коричневими смужками на шкірці. Що більше смужок, то солодший смак. Крім того, що м'якший плід, то він солодший.

Їсти хурму смачно не лише у свіжому вигляді, з неї можна приготувати смачний десерт.

Печиво з хурмою

  • З двох плодів хурми зробити пюре, розчинити в ньому одну чайну ложку соди. Просіяти дві склянки борошна, додати половину чайної ложки кориці, стільки ж гвоздики, мускатного горіха й солі.
  • Окремо збити одну склянку цукру зі 100 г масла, додати одне яйце й хурму. Туди ж додати борошно, склянку родзинок і стільки ж подрібнених волоських горіхів.
  • Готову масу викласти ложкою на деко, змащене маслом. Випікати 15 хвилин при температурі 180 градусів.
Джерело: lady.tochka.net
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

субота, 7 червень 2025, 23:10

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...