"Газпром" має заплатити мільярди доларів: "Нафтогаз" отримав другу перемогу у Стокгольмському арбітражі

За рішенням Стокгольмського арбітражу, НАК Нафтогаз домігся компенсації в сумі 4,63 млрд дол США за недопоставку Газпромом узгоджених обсягів газу для транзиту.
Про це повідомляє прес-служба НАК Нафтогаз, передають Патріоти України.

За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром повинен оплатити 2.56 млрд дол США на користь Нафтогазу. Арбітражний суд відхилив вимоги Газпрому про штрафи за нібито незаконно відібрані Нафтогазом обсяги транзитного газу.

У листопаді 2017 р Стокгольмський арбітраж переніс граничні терміни прийняття рішень у справах між Нафтогазом України і російським Газпромом на кінець грудня 2017 року і кінець лютого 2018 року через те, що російська компанія подала апеляцію на окреме рішення арбітражу про контракт на поставку газу.

На сьогоднішній день між Нафтогазом і Газпромом діє два контракти: на постачання газу і на його транзит територією України. У 2014 р в Стокгольмі були ініційовані провадження щодо кожного з них. Зокрема, в транзитній суперечці йдеться про недопоставки і недоплати за послуги транзиту в 2009-2016 роках.

Як повідомили в Нафтогазі, транзитний контракт передбачає, що в разі зміни умов формування транзитних тарифів в Європі Україна має право вимагати перегляду тарифу. Після підписання контракту був прийнятий так званий Третій енергопакет, і умови формування транзитних тарифів в Європі істотно змінилися.

Тому Нафтогаз вимагає привести транзитний тариф у відповідність з європейськими умовами. Газпром відмовляється переглядати тариф вже більше 5 років. Саме через це Нафтогаз звернувся до Стокгольмського арбітражу. Українська компанія також вимагає привести транзитний контракт у відповідність з європейським законодавством, яке Україна імплементувала в зв'язку з приєднанням до Енергетичного співтовариства.

У цій справі Нафтогаз вимагає стягнути з Газпрому $ 12,3 млрд, зустрічна вимога російської компанії - $ 7 млн. Раніше глава правління НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв заявив, що у нього позитивні очікування щодо вирішення арбітражу.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...