Генеральний штаб ЗСУ ухвалив рішення, яке дозволить провести масове переозброєння української армії сучасними ПТРК і БПЛА

Генштаб вніс до списку потреб української армії 800 сучасних протитанкових ракетних комплексів типу “Стугна” і “Корсар”, кілька тисяч керованих ракет, а також 500 безпілотних літальних апаратів.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, передають Патріоти України.

“Генеральний штаб нарешті ухвалив рішення внести в список потреб української армії 800 сучасних протитанкових ракетних комплексів типу “Стугна” і “Корсар”, кілька тисяч керованих ракет, причому як з кумулятивною бойовою частиною для ураження бронетехніки, так і з осколково-фугасною бойовою частиною для ураження укриттів і вогневих точок противника. Принципово важливі поставки легких і мобільних “Корсарів”, які різко підвищують ударні можливості піхотних підрозділів у бою”, – розповів він.

За його даними, також до потреб внесено 500 безпілотних літальних апаратів. За словами Бутусова, це рішення тепер дозволить внести в програму переозброєння закупівлі цих видів бойової техніки. “Раніше масові закупівлі ПТРК і БПЛА були неможливі, оскільки Генштаб вважав пріоритетом закупівлі інших видів зброї, ігноруючи реальні потреби армії під час локальної війни. Але тепер бюджет МО збільшений до рекордних для України цифр – 3,2 мільярда доларів, і нарешті частина цих коштів піде на закупівлю гостро дефіцитних систем озброєння. Чому це важливо? На четвертому році війни на передовій і раніше були поодинокі зразки нового озброєння, перш за все помітно критичне відставання саме в обладнанні дронами і керованими ракетами. Досі більшу частину бойових завдань з розвідки на фронті виконують волонтерські дрони”, – пояснив журналіст.

“Незабутня сталася історія на параді в День Незалежності, коли президент України присвоїв звання Героя України лейтенанту Василю Тарасюку з 72-ї бригади, який в 2017-му році провів бій з ворожим танком під Авдіївкою на дистанції 400 метрів за допомогою давно застарілого гранатомета СПГ -9 – як виявилося, ніяких сучасних протитанкових засобів у роти Тарасюка не було взагалі. Офіцер отримав в цьому самогубному поєдинку серйозну контузію в результаті близького розриву снаряда, заслужену нагороду, і в кінці 2017-го звільнився зі збройних сил за станом здоров’я, проходить лікування. Ось як відбувався бій. Однак внесення в потреби ЗСУ великої партії сучасних ПТРК і БПЛА означає, що зняті всі перешкоди і найближчим часом цю зброю буде включено в Держоборонзамовлення, і протягом двох-трьох років буде поставлено у війська. Замовлення щодо ПТРК стане рекордним для одного з провідних вітчизняних підприємств КБ “Луч”. Хто отримає замовлення з БПЛА, поки не ясно. Дрони потрібні різних типів, подивимося, хто виграє на конкурсах, і що саме надійде у війська”, – додав Бутусов.

“У будь-якому випадку, 800 ПТРК означає повне переобладнання всіх наших бойових частин, підготовку великї кількості операторів. 500 дронів – це нижче потреб армії, безпілотники потрібні в набагато більшій кількості, причому як у розвідувальних, так і в ударних варіантах. Але 500 дронів – це новий якісний рівень для армії. Зрозуміло, якщо для цих комплексів вдасться підготувати і зберегти в армії достатню кількість розрахунків. Що ж, будемо сподіватися, що після збільшення потреб армії, не відбудеться затримок із закупівлею техніки і постачанням у війська. Масове оснащення військ на передовій сучасними засобами розвідки і ПТРК дозволило б завдавати на порядок більших збитків російським найманцям в умовах “перемир’я”, – резюмував журналіст.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...