Генпрокурор розповів, куди поділися $5,5 млрд ПриватБанку

Проте, як зазначив Луценко, для того, щоб відкрити провадження, необхідно також встановити розкрадання, шахрайство або будь-які інші протизаконні дії з боку екс-власників.

На $5,5 млрд, які вивели з Приватбанку перед націоналізацією, придбали картини, яхти, нерухомість. Про це розказав генеральний прокурор Юрій Луценко, передають Патріоти України.

"Ми встановили колосальні активи на $5,5 млрд, ті що в кінці схеми, - від яхт і картин Пікассо до заводів і нерухомості. У цьому зараз полягає прогрес. Але для застосування до цих активів будь-яких заходів впливу необхідно встановити їхнього кінцевого власника - бенефіціарія.

Дослідження Kroll показало, як деякі фірми через 30-40 рахунків на Кіпрі "провернули" в один день кошти і вивели їх на "третю хвилю" - таке собі офшорне підприємство, яке придбало певні активи. На тепер відомо, які це активи, і це схоже на відмивання коштів. Але тепер суду потрібен конкретний документ, який засвідчує, хто є бенефіціарієм цього майна. Якщо це дійсно екс-власники Приватбанку, тоді ми зможемо накласти на них арешт через український суд і суди інших юрисдикцій - там дуже багато країн, зокрема США, Люксембург, Австрія, Іспанія, Кіпр".

Щоб відкрити справу, потрібно знайти незаконні дії. "Для того, щоб в подальшому відкрити провадження, необхідно також встановити розкрадання, шахрайство або будь-які інші протизаконні дії з боку екс-власників".

У свою чергу, продовжив генпрокурор, встановлення "предиката" ускладнене відсутністю можливості встановити збиток Приватбанку внаслідок операцій, що стали основою для виведення коштів. Йдеться про надання кредитів 36 компаніям на 133 млрд грн, виданих у жовтні-листопаді 2016 року, за рахунок яких були погашені кредити 193 інших позичальників банку.

Ці 36 фірм мають 10-річні кредитні лінії. Поки що вони є чинними, баланс ПриватБанку сходиться, і у фінустанови відсутній кредитний збиток, що є підставою для застосування ст. 191 КК".

Для того, щоб повернути гроші доведеться чекати 10 років. "Вважаю безглуздим чекати 10 років, оскільки пізніше можна знову взяти у когось кредит і таким самим чином перевести кредит. З іншого боку - НБУ, Міністерство фінансів, Кабінет Міністрів, Kroll і всі інші - вважають неможливим розірвати ці договори. Мене оголосили зрадником і ким завгодно, коли я намагався розірвати одну таку кредитну лінію, оскільки я, як виявилося, підриваю цим лондонський процес. Таким чином, наразі склалася ось така парадоксальна ситуація: виведено понад 120 млрд грн, але збитку де- юре ми маємо очікувати 10 років".

Генпрокуратура з 6 червня 2017 року веде розслідування за фактом створення злочинної організації протягом 2008-2016 років та заволодіння коштами Приватбанку в особливо великих розмірах колишніми посадовцями.

ПриватБанк у грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти колишніх власників банку Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова та компаній, які імовірно їм належать або перебувають під їхнім контролем. суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова, а також зазначених 6 компаній.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...