Геть сонні: Мережу зворушили фото ведмедів із зоопарку в Харкові

Ведмеді, які живуть у Харківському зоопарку, нарешті відчули весну і вийшли зі сплячки.

Але поки клишоногі виглядають не надто бадьорими і мало часу проводять на вулиці, розповіла CityOboz співробітник відділу інформації зоопарку Жанна Сивуха, передають Патріоти України.

За словами фахівців, з підвищенням температури повітря буде зростати і активність їх підопічних. А поки нічні морози і рідкісні сонячні дні стримують ведмедів від тривалих прогулянок - на свіже повітря ведмеді виходять буквально на кілька хвилин, а потім знову повертаються до "барлогів".

Відзначимо, що проспали ведмеді трохи більше двох місяців, адже заснули міцно тільки з настанням сильних морозів - в середині січня.

Пробудження від зимового сну для ведмедів супроводжується певними фізіологічними процесами: виходить так звана пробка або втулка - твердий вміст кишечника, який накопичувався всередині організму з початку сплячки. У цей період ведмедям не рекомендується "важка" жирна їжа, так як в природі після сплячки ведмеді ще довго постують.

У природі саме навесні ведмеді найсильніше худнуть, так як півтора-два місяці їм практично нічим харчуватися. Хіба, пощастить знайти під снігом тушу мертвої тварини або недоїдки від "бенкету" інших хижаків. Тільки в травні, коли рясно розростається рослинність і з'являється багато дрібних тварин (від мурах до мишей) закінчується період "посту".

"З огляду на всі ці особливості, в зоопарку після пробудження від сну ведмедям пропонують більше овочів і фруктів. У раціон входять яблука та морква. Поступово порції збільшують і роблять більш різноманітними, додаючи м'ясо і рибу", - зазначає Жанна Сивуха.

Нагадаємо, в харківському зоопарку утримується зараз шість бурих ведмедів, три - гімалайських і ще один - білий.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

субота, 7 червень 2025, 23:10

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...