Геть сонні: Мережу зворушили фото ведмедів із зоопарку в Харкові

Ведмеді, які живуть у Харківському зоопарку, нарешті відчули весну і вийшли зі сплячки.

Але поки клишоногі виглядають не надто бадьорими і мало часу проводять на вулиці, розповіла CityOboz співробітник відділу інформації зоопарку Жанна Сивуха, передають Патріоти України.

За словами фахівців, з підвищенням температури повітря буде зростати і активність їх підопічних. А поки нічні морози і рідкісні сонячні дні стримують ведмедів від тривалих прогулянок - на свіже повітря ведмеді виходять буквально на кілька хвилин, а потім знову повертаються до "барлогів".

Відзначимо, що проспали ведмеді трохи більше двох місяців, адже заснули міцно тільки з настанням сильних морозів - в середині січня.

Пробудження від зимового сну для ведмедів супроводжується певними фізіологічними процесами: виходить так звана пробка або втулка - твердий вміст кишечника, який накопичувався всередині організму з початку сплячки. У цей період ведмедям не рекомендується "важка" жирна їжа, так як в природі після сплячки ведмеді ще довго постують.

У природі саме навесні ведмеді найсильніше худнуть, так як півтора-два місяці їм практично нічим харчуватися. Хіба, пощастить знайти під снігом тушу мертвої тварини або недоїдки від "бенкету" інших хижаків. Тільки в травні, коли рясно розростається рослинність і з'являється багато дрібних тварин (від мурах до мишей) закінчується період "посту".

"З огляду на всі ці особливості, в зоопарку після пробудження від сну ведмедям пропонують більше овочів і фруктів. У раціон входять яблука та морква. Поступово порції збільшують і роблять більш різноманітними, додаючи м'ясо і рибу", - зазначає Жанна Сивуха.

Нагадаємо, в харківському зоопарку утримується зараз шість бурих ведмедів, три - гімалайських і ще один - білий.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...