Гібридні війни: Як Росія використовує енциклопедію Wikipedia, щоб приховати свої злочини проти України

Форма гібридної війни – це не феномен сучасності. Росія уже десятиліттями веде атаки на демократичний світ.

Про це у своєму блозі пише незалежний журналіст, громадський діяч і волонтер Роман Реведжук, передають Патріоти України.

"Так, зокрема по відношенню до України у людську підсвідомість заклали колоніальне сприйняття. Тому часто можна чути у доволі прогресивних країнах Європи, як застосовуються такі формулювання, як "На Україні". Відповідно у їхньому сприйнятті – це окраїна, котра являється частиною Росії. Коли хтось заперечує, то вони звертаються до відомих інтернет-тлумачників, енциклопедій, які в більшості наповнені російськомовним контентом. Ну і звісно, вони не шукають істини, а просто посилаються на ці джерела, аргументуючи як беззаперечний факт.

Відомо, що за останні чотири роки в Україні відбулося багато змін, прийняті рішення по декомунізації, а також на рівні Президента України прийнято 10-ти річну програму зміцнення української мови. Також прийнятий мовний закон, закон про освіту довкола яких було багато обговорень і критики. Та разом з цим, треба зауважити, що українці все менше використовують російську в побуті. Розмовляти українською стало навіть більше модно, як необхідно. Також часто можна спостерігати, як люди пильнують формулювання, котрі застосовувались, як маркери для знецінення та приниження України. Заперечують їх у корені.

На жаль, сьогодні під впливом російської пропаганди ще багато речей. Візьмемо наприклад всесвітньо відому енциклопедію Wikipedia котрою часто користуються, від школярів до науковців. Задаємо в пошук українською мовою потрібну нам інформацію. Наприклад "Голодомор в Україні", але чомусь отримуємо двомовний фідбек. Та саме цікаве, у шапці якого йде російська пропаганда. Але для Вікіпедії то напевно не принципово. Виходячи з цього, не принциповим можна назвати той факт, що саме російськомовна версія, перекручує сам факт організації прямого геноциду в Україні російською владою. Натомість подається факт, як ніби Голодомор відбувався на всій території колишнього Радянського Союзу і не був штучним явищем. В свою чергу хочу зауважити, що весь світ визнав штучний геноцид українців у ті часи.

До речі, позавчора у Росії відзначилися лицемірною заявою через Голодомор 1932-1933 років в Україні. У МЗС РФ зазначили, що майже сотню років тому, голод зачепив багато народів СРСР, і жодного цілеспрямованого геноциду українського народу не було. Якраз таке саме формулювання і є у Вікіпедії."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...