"Гібридний" в'язень Італії: Нацгвардійцю України, якого звинувачують у загибелі журналіста на Донбасі, на італійському суді вперше дали слово

Підсудному в Італії українському нацгвардійцю Віталію Марківу 18 січня вперше дали слово на суді у справі про вбивство італійського фоторепортера на Донбасі навесні 2014 року.

У п`ятницю на шостому засіданні суду, що триває з липня минулого року, заслухали чотирьох свідків-правоохоронців оперативного підрозділу з Мілана, які проводили судово-технічну експертизу відео- і фотоматеріалів та апаратури, вилучених у родини загиблого Андреа Роккеллі та обвинувачуваного Віталія Марківа. Також слідчі здійснювали прослуховування телефонних розмов підсудного бійця Нацгвардії, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

За словами керівника слідчої групи Паоло Стороні, висновки цього розслідування, що почалося на початку 2017 року, вони робили виключно на базі вилучених матеріалів та телефонних прослуховувань. Огляд місця трагічної події в Україні італійські слідчі не здійснювали.

Свідки продемонстрували на суді чимало фото знімків із зображенням Віталія Марківа в зоні бойових дій, зокрема на місці його дислокації - горі Карачун. З-поміж цих фото із цифрових носіїв інформації, вилучених у Марківа, були світлини брутальних сцен, зокрема рештки обгорілого тіла. На іншій фотографії боєць Нацгвардії Марків разом із побратимами тримає прапор із нацистською символікою, а поруч на стіні висить синьо-жовтий стяг України.

На вимогу адвоката захисту Раффаелле делла Валле суддя дозволила підсудному прокоментувати ці світлини.

Віталій Марків, який добре володіє італійською мовою, пояснив, що на одному фото, яке йому надіслали через Вайбер - обгорілі рештки тіла терориста Мотороли. На другому знімку, розповів підсудний, він разом з іншими солдатами, демонструє нацистський прапор, який українці вилучили у сепаратистів.

Також карабінери демонстрували відео, яке зробив Віталій Марків, де видно зону фабрики "Зеус", поруч із якою загинули журналісти. Але зйомки ці проводилися після 24 травня 2014 року - дня загибелі репортера Андреа Роккеллі та його перекладача.

Адвокат захисту Делла Валле виступив з протестом і просив суддю не брати до уваги дані слідства, які, на його думку, не мають стосунку до суті питання судової справи: причетний Марків до вбивства чи ні? Суддя порадила захисникам українця підготувати перелік подібних матеріалів - потім їхню вагомість для справи вирішуватиме суд.

На думку адвоката, згаданими фото прагнуть спекулювати, щоб представити його підсудного цинічним або жорстоким солдатом.

"Але це не має стосунку до суті справи. Головне завдання: довести, що сталося 24 травня 2014 року (піж час загибелі Роккеллі на околиці Слов`янська - ред.). Досі ніхто цього не може пояснити. Невідомо, хто і з якої зброї тоді стріляв у репортерів", - підсумував у розмові з журналістами адвокат Рафаелле Делла Валле.

Від цивільних позивачів перебіг суду для Радіо Свобода прокоментував колишній мер мілана, адвокат Джуліано Пізапія. Він представляє інтереси Спілки журналістів Італії, які обвинувачують у загибелі свого колеги державу Україна.

"Це важливий і делікатний процес, необхідно виявити усі елементи, які допоможуть з`ясувати правду. Як представники профспілки, ми вимагаємо продемонструвати всю документацію, заслухати усіх свідків, які можуть сказати, хто ж винен у смерті італійського фотожурналіста", - зазначив правник Пізапія.

Наступне засідання суду відбудеться через тиждень, 25 січня. Будуть слухати експертів із балістики, італійського дипломата та військового експерта. А 8 лютого сторона обвинувачення просить свідчити народний депутатів Верховної Ради України Андрія Антонищака та Богдана Матківського, а також українського прокурора, який керував розслідуванням справи Роккеллі в Україні.

Нагадаємо, у липні 2017 року в Італії за підозрою в причетності до вбивства на Донбасі фоторепортера Андреа Роккелі арештували українського військового Віталія Марківа. Затриманий українець виявився заступником командира в батальйоні Нацгвардії.

Адвокат українського нацгвардійця Раффаеле Делла Валле вперше зустрівся із своїм клієнтом 6 липня, після чого заявив, що Марків не розуміє мотивів арешту, крім того, заперечує причетність до смерті Роккелі.

Українська сторона повідомила про те, що готова надати суду в Італії всі наявні документи у справі затриманого нацгвардійця.

Адвокат Марківа Раффаело Делла Валле під час візиту до України у жовтні зібрав свідчення, які, на його думку, мали допомогти довести невинуватість підзахисного.

16 листопада 2017 року суд в Італії відхилив клопотання Віталія Марківа та не змінив йому запобіжний захід з ув'язнення на домашній арешт. Адвокат Марківа Делла Валле заявив про упередженість слідства.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...