"Головне не зупинятися і далі прагнути змін": Що об'єднує Схід і Захід та чому українці розчарувалися після Майдану (відео)

Українці виходять на Майдани кожне десятиліття. Але після завершення протестів – розчаровуються. Система управління державою не змінюється, а політики пересідають з одного крісла в інше.

Усі вони - тодішні лідери протестів - тепер при владі. Українці їздять до Європи без віз. Радянські назви вулиць українізують, в ефірах телебачення і радіо звучить більше української. Російські соцмережі і сайти заблоковані. А майбутнє українці бачать у ЄС і НАТО. Усе це – лише частина змін, які відбулися завдяки Революції Гідності. Однак перезавантаження влади знову не відбулося, передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

"Що стосується розчарування, то очевидно, що воно було і дуже сильним. І з кожним роком воно посилювалося перш за все тому, що не була реалізована одна з цілей Майдану - це боротьба з корупцією. У нас олігархічно-кланова система. Політика є лише надбудовою над цією системою. Поки ми не змінимо економічну систему, у нас не зміниться політична система, а будуть змінюватися лише обличчя", – сказала соціолог, керівниця фонду Демократичні ініціативи Ірина Бекешкіна.

Розчарування – спільна риса українських революції сторічної давності і новітньої історії. Людям здається, усі зусилля і навіть смерті так і не призвели до швидких й очікуваних змін. "У світі немає таких прикладів, що було дуже кепсько, відбулася революція і все стало прекрасно. Ці тимчасові збурення – це частинка дуже тривалої і постійної еволюції фактично", – заявив політичний психолог Вадим Васютинський

Помаранчева революція відстояла право на чесні вибори. Завдяки останнім подіям на Майдані Україна обрала шлях на Захід. Ми не можемо спрогнозувати, хто переможе на виборах, а це ключовий показник демократії, каже історик Ярослав Грицак. Однак радить не поспішати із висновками, бо зміни настануть за кілька десятиліть після цих подій. "Революція відбулася, а політичний клас не змінився. Клас, як ми бачимо, пов'язаний зі зміною молоді, зміною поколінь. Мусить прийти покоління, яке має інші цінності, яке може оформити політичні проекти і мати політичну волю, аби змінювати цю країну. Добра новина – ми маємо це покоління. погана новина – це покоління ніяк не може дати собі ради", – наголосив історик Ярослав Грицак.

Такі люди виросли в 2000-ні роки у часи відносно стабільної економіки. Це молоді жителі великих міст – Києва, Львова, Харкова, Одеси, Дніпра і навіть Донецька. Але вони відчувають відразу до політики – не ходять на вибори, і не готові брати на себе відповідальність за зміну влади. І лише нарікають на політиків – це і об'єднує Схід і Захід України. А відповідальність за державу все ж мають брати на себе самі громадяни. І після Майдану дедалі більше людей це усвідомлюють. "Це така радянська посттоталітарна традиція - владу треба любити. До влади треба ставитися як до найманих працівників. Ми їх вибрали. щоб вони виконували певні функції. І в цьому розумінні наше суспільство вже обігнало Росію і Білорусь", – додав Васютинський.

Крім того, для успіху України є всі геополітичні умови і підтримка Заходу. І для перезавантаження влади потрібні дві реформи – виборчого права і судочинства, з якими влада не спішить.

Чи скоро українці знову вийдуть на вулиці з масштабними протестами – прогнозувати складно. "Зараз революції трапляються частіше, ніж ми думаємо. І друге, що показує статистика, більше революцій зазанає поразок, ніж перемог. Нсправді переможних революцій є дуже і дуже мало", – сказав Грицак.

Тож для України головне не зупинятися - і далі прагнути змін.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...