Головний біль Кремля: Як піти з Донбасу і не втратити обличчя, - Портников

Кремль ще довго буде брязкати зброєю на Донбасі і погрожувати Україні, але про війну російському керівництву доведеться забути надовго.

Віталій Портников

Про це у своїй колонці на сайті Радіо Свобода пише журналіст і політолог Віталій Портников, передають Патріоти України.

За його словами, на те є об'єктивні причини, починаючи від ефекту санкцій США, до падіння ціни на нафту і, звичайно ж, вибори президента Росії.

"До свого нового терміну Володимир Путін хотів би прийти в ролі президента-стабілізатора. А без хоча б часткового поліпшення відносин зі світом йому це зробити не вдасться", - вважає Портников.

Тому головне, про що сьогодні думають у Кремлі, продовжив журналіст, це про те, як піти з Донбасу і не втратити обличчя.

"Не випадково заява Лаврова про неможливість вирішити конфлікт на Донбасі військовою силою збіглося з посиленням прикордонного режиму на ділянці російсько-українського кордону, яка перебуває під контролем окупантів. Найманців готують до думки про те, що їм доведеться повертатися під контроль Києва і "просто так" прийти на територію Росії не вдасться - як і у випадку з Афганістаном після відходу радянських військ, пустять тільки перевірених, хто ретельно співпрацював зі спецслужбами і хто готовий продовжити цю співпрацю. А ще недавно ніякого реального кордону на окупованій території фактично не було, Донбас був ніби продовженням Росії. Так ось тепер цього більше не буде", - наголошує Портников.

На думку політолога, якщо на Донбасі перестануть стріляти, сенсу тоді не буде в так званих народних республіках.

"Всі ці "республіки" вигадані з однією-єдиною метою - вбивати українців. Якщо в Кремлі вирішать, що обстрілу покладено край, війни не буде і грошей на Донбас - теж, "народні республіки" просто розсиплються, ніби їх ніколи і не було. І не потрібно думати, що в Москві цього не розуміють. Саме тому не поспішають припиняти стріляти. Саме тому не поспішають йти - тому що ще поки не придумали, як пояснити цю капітуляцію росіянам, як сказати, що Донбас - це більше не "руській мір", і тим його жителям, які "мріяли" жити в Росії, буде і в Україні добре. Але як тільки придумають - підуть", - упевнений Портников.

При цьому він вказує, що це, звичайно, не означає, що Путін залишить Україну в спокої.

"По-перше, до відходу з Криму російський президент поки не готовий - окупація півострова стала наріжним каменем всієї його політичної кар'єри і необхідні роки інтенсивного міжнародного тиску, щоб змусити Росію піти з півострова. Путін може думати, що після відходу з Донбасу його залишать у спокої, але він помиляється. Донбас стане показником того, що Захід все робить правильно, що Росію можна і потрібно дотискати - і вона піде звідусіль", - пише журналіст.

По-друге, впевнений Портников, Кремль продовжуватиме займатися дестабілізацією ситуації в Україні.

"Для Путіна критично важливо довести, що Україна не може відбутися як держава. І чим менше буде військового тиску, тим більше - диверсійного. Москва буде активно працювати з українськими опозиційними політиками та імітаційною частиною громадянського суспільства. Фінансувати медіа, сприяти поширенню пригноблених настроїв серед українціа ризикну зауважити - спостерігаючи за суспільними настроями - що на полі пропаганди і диверсій Путіну набагато простіше перемогти, ніж на полі військових дій. Тому не варто думати, що з відходом окупантів з Донбасу боротьба за майбутнє Української держави завершиться. Насправді Лавров просто визнав, що за допомогою війни України не позбутися. Значить, Кремль буде діяти інакше", - резюмував Портников.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...