Горіховий Спас: Історія і повір'я

Горіховий Спас (Третій Спас, Хлібний Спас) приурочений до річниці перенесення "Нерукотворного образу Спасителя".

Горіховий Спас отримав свою назву у зв'язку з періодом, до якого нібито вже дозрівають горіхи, - передають Патріоти України з посиланням на "Обозреватель".

Третій Спас, як і два інші, проходить з процесами малих освячень в храмах. Парафіяни можуть укладати свої кошики горіхи, а також яблука, мед і навіть овочі.

Будинку господині випікають хліб та інші борошняні вироби. В них додають гриби, родзинки, мак і, звичайно ж, горіхи.

Також Горіховий Спас називали і "Полотняним", оскільки у цей день популярними торги полотнами і полотнами. Існує повір'я, що в цей день обов'язково потрібно що-небудь купити, хай навіть дрібничку, в іншому випадку весь наступний рік пройде в злиднях.

Є й інше повір'я - якщо журавлі відлетіли в цей день, то будуть морози на Покрову.

На Горіховий Спас, як і на Яблучний, можна освячувати нові колодязі та інші джерела з питною водою.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...