Господарці на замітку: Кавун (фото)

Серпень підхоплює естафету літніх місяців і до вже наявних овочів, ягід і фруктів додає на наш стіл свої дари.

Серпень - законний час баштанних культур. Якщо вони вирощені в нормальних умовах, без додавання хімікатів, то їхня користь незаперечна, передають Патріоти України.

Кавун

Корисні властивості кавуна:

  • Завдяки великому вмісту вітаміну В9 (фолієвій кислоті), кавун бере активну участь у процесі кровотворення і сприяє зміцненню імунітету, особливо для вагітних.
  • Кавун має чудовій сечогінний ефект і сприяє виведенню піску з нирок. Адже нам буває так складно зупинитися на одній скибці цього смачного продукту! У результаті ми з'їдаємо багато соковитої кавунової м'якоті, і організм очищається.
  • Крім піску кавун звільняє наш організм від застояної жовчі, завдяки чому помітно поліпшується колір обличчя.
  • Клітковина, що міститься в кавуні, допомагає виводити з нашого організму надлишки холестерину, який провокує ранній атеросклероз.
  • Кавун - просто незамінна страва для бажаючих сісти на дієту з метою схуднення.
  • Настоєм із кавунових кірок лікують запалення товстого кишечника (коліти)

Як вибрати кавун:

Купувати кавун варто тільки в правильних місцях. У магазинах, супермаркетах, на спеціально обладнаних точках. Врахуйте, що у такої точки повинен бути навіс, до того ж кавуни не можуть лежати на землі. Краще за все, якщо відстань до землі буде не менше 15 сантиметрів.

Зверніть увагу, що у продавця обов'язково мають бути всі документи на товар, які треба не соромитися переглядати.

Ваш ідеальний кавун повинен бути ідеально цілим: без тріщин, прим'ятостей, западин і вже тим більше без гнилі. Через пошкоджені місця в кавун можуть пролізти бактерії, і почнуться процеси гниття. До речі, це ж стосується розрізаних кавунів. Якщо хочете купити лише половину, просіть, щоб кавун розрізали при вас. Адже невідомо, скільки він пролежав на сонці до вашого приходу.

Уникайте дуже великих і дуже дрібних кавунів. Ідеальний кавун - середнього розміру. Крім того, про стиглість кірки свідчить також контрастність смужок. Чим їх більше - тим смачнішим виявиться кавун. До речі, про стиглість плоду може свідчити і жовта пляма на боці кавуна, на якому він лежав. Стежте, щоб ця пляма не була коричневого кольору, це може свідчити про те, що у вас в руках перезрілий кавун.

Ви напевно не раз помічали, що покупці в магазинах постукують і поплескують по кавуну. Вони знають, що стиглий кавун повинен дзвеніти. Не втрачайте ще й такої можливості перевірити кавун, щоб роздобути найсмачніший.

Топ-3 страви з кавуна:

Салат з кавуна, м'яти і фети

Інгредієнти:
  • Кавун - 1/3 шт.
  • Сир "Фета" - 300 г.
  • Лимон - 1 шт.
  • М'ята - 1 пучок
  • Насіння (будь-яке за смаком) - 20 г.
  • Оливкова олія - за смаком
  • Сіль, перець - за смаком

Приготування:

  1. Кавун очистити від шкірки і нарізати кубиками.
  2. Сир нарізати кубиками.
  3. М'яту дрібно нарубати.
  4. Всі інгредієнти викласти в миску, додати насіння і перемішати.
  5. Заправити олією і лимонним соком.
  6. Посолити і поперчити.

Гаспачо з кавуном

Інгредієнти:
  • Помідори - 4 шт.
  • Огірки - 2 шт.
  • Кавун - 2 скибочки
  • Болгарський перець - 2 шт.
  • Сіль, перець - за смаком
  • Оливкова олія - за смаком
  • Зелень - за смаком

Приготування:

  1. Помідори бланшувати (обдати окропом і залишити на 5 хвилин). Зняти шкірку і нарізати кубиками.
  2. Нарізати перець шматочками, обсмажити і зняти шкірку.
  3. Вийняти кісточки з кавуна, нарізати кубиком.
  4. Огірки очистити від шкірки, нарізати шматочками.
  5. Викласти в блендер і змішати, посолити і поперчити.
  6. Залишити ні пару годин у холодильнику.
  7. Подавати з олією і зеленню.

Молочно-кавуновий шейк

Інгредієнти:
  • Кавун - 0, 5 шт.
  • Молоко - 1 ст.
  • Морозиво (вершкове або ванільне) - 100 г.
  • Мед - 2 ст. л.

Приготування:

  1. Вийняти кісточки з кавуна, нарізати кубиками.
  2. У блендер помістити морозиво, молоко і кавун.
  3. Додати мед і розлити по порціях.

Варення з кавуна:

Вам знадобиться:

  • Кавун (м'якоть) 1 кг
  • Цукор 800 г
  • Сік одного лимона
  • Ванілін

Як приготувати:

Наріжте м'якоть кубиками і видаліть всі кісточки. Посипте цукром і дайте постояти 2-3 години. Потім злийте сік і зваріть з нього сироп. Залийте сиропом шматочки кавуна і доведіть до кипіння. Зніміть варення з вогню і дай настоятися 8-10 годин.

Після цього знову доведіть до кипіння варення і знову дайте настоятися 3-5 годин. Тепер додайте ванілін, лимонний сік і кип'ятіть 3-5 хвилин.

Нарешті варення розлийте по стерилізованих банках і закатайте.

Фреш з кавуна зі смородиною:

Вам знадобиться:

  • кавун 4-5 дольок
  • чорна смородина 1 склянка
  • сік чверті лимона

Як приготувати: Перш, ніж готувати фреш, добре промийте і остудіть ягоди. Відіжміть з фруктів сік або ж змішайте м'якоть в блендері, додавши сік лимона.

Подавайте фреш, прикрасивши ягодами смородини і часточкою кавуна.

Посмакуй кавуново-імбирний лід:

Вам знадобиться:

  • 1 склянка вод
  • 1 склянка цукру
  • 90 грамів імбиру
  • 6 склянок кавуна
  • 2 ст. ложки лимонного соку

Як приготувати: Імбир очистіть й крупно наріжте, з кавуна видаліть кісточки. У невеликій каструльці змішайте воду з цукром та імбиром. Доведіть сироп до кипіння на вогні сильніше середнього, зменшіть вогонь і варіть близько 10 хвилин. Зніміть з вогню й остудіть. Не поспішайте, чим довше холоне - тим імбирніше лід! Витягніть імбир, у сироп додайте кавун і лимонний сік і змішайте до однорідної маси. Поставте суміш у холодильник, заморозьте, подавайте у формочках.

Освіжися гранітою з кавуном:

Граніта - це італійський десерт по типу сорбета, але він більше схожий на фруктовий лід. Цей десерт відмінно освіжить тебе в жару й додасть бадьорості! Готується, відповідно, дуже легко й просто. Спробуй!

Вам знадобиться:

  • половина кавуна без кісточок, порізаного на шматочки
  • 2 цілих лайма чи лимона
  • 1/3 склянки цукру

Як приготувати кавунову граніту: У блендер покладіть половину кавуна, половину соку лайма й половину цукру. Збийте до однорідної маси, потім перелийте в окремий посуд. Повторіть з іншою половиною інгредієнтів. Перелийте суміш у досить велику форму випічки. Залиште у морозилці протягом двох-трьох годин, а потім почніть зішкрібати згори мерзлий шар. І знову відставте у морозилку. Повторіть процес, поки вся суміш не скінчиться.

Алкогольний коктейль з кавуна:

Якщо вже готувати коктейль з кавуна в п'ятницю, то неодмінно алкогольний. Спробуйте приготувати кавуновий Мохіто, це дуже смачний і освіжаючий коктейль!

Вам знадобиться:

  • ром світлий;
  • спрайт або мінеральна вода;
  • лайм;
  • м'ята;
  • коричневий цукор (на порцію 2 ч.л.);
  • кавун (м'якуш і трохи соку);
  • колотий лід.

Як приготувати: Розітріть м'яту із цукром і лаймом, залишивши кілька скибочок для прикрашання. У склянку покладіть шматочки кавуна і трохи кавунового соку, лайм, м'яту, налийте ром і воду і наостанок - щедру жменю льоду, прикрасьте і подавайте.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

14 вересня - Воздвиження Хреста Господнього: Що категорично не можна робити в цей святковий день

субота, 14 вересень 2024, 0:10

14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...

Різдво Пресвятої Богородиці: Ця сильна молитва, прочитана з чистою душею, допоможе здійснити найзаповітніші бажання

неділя, 8 вересень 2024, 5:00

Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...