Гроші перемогли принципи - нахабна, але ефективна схема: Польща стала перевалочним пунктом для вугілля з ОРДЛО

Польський журналіст Міхал Потоцький вже майже рік розслідує тему потрапляння вугілля, видобутого у так званих "Л/ДНР", в Євросоюз.

Польща стала перевалочним пунктом для вугілля з ОРДЛО, яке продають у Європу партіями на мільйони доларів, передають Патріоти України.

Контрабанада на мільйони доларів

Чітко налагоджена система контрабанди, яка допомагає спонсорувати незаконні "республіки". Саме цими словами Міхал Потоцький, польський журналіст, який розслідує цю тему вже майже рік, охарактеризував схему, за якою вугілля, видобуте у так званих ЛДНР, опиняється у Євросоюзі.

Спочатку вугілля з "ЛДНР" вивозять у Ростовську область. Потім, оформлене вже як російське, воно потрапляє в Білорусь. А вже звідти - на батьківщину Потоцького.

Подібним обхідним шляхом до Польщі у минулому році потрапило мінімум 100 тис. т антрациту з окупованих районів Донбасу. Загальна вартість цього вантажу - приблизно $10 млн. У 2018-му на польську територію пройшло ще приблизно 40-50 тис. т на $4-5 млн.

Однак і Польща - лише тимчасова зупинка на шляху шахтарського золота. Далі воно розходиться по всій Європі. "Відбувається реекспорт контрабандного вугілля з Польщі в Австрію, Італію, Чехію, - пояснює Потоцький. - Це нахабна, але ефективна схема".

Схеми, які "не помічають"

Кароліна Баца-Погожельска, польська журналістка, яка спеціалізується на темі енергетики, розповідає: потреба в антрациті у промисловості її батьківщини досить мала.

Але при цьому останнім часом різко зріс імпорт цього виду вугілля з Росії до Польщі. І якщо у 2016-му РФ та Україна разом поставили на місцевий ринок 269 тис. т антрациту, то у 2017-му, коли в "ЛДНР" "націоналізували" українські вугільні підприємства, потік різко зріс до 377 тис. т.

"Немає причин для збільшення поставок антрациту в Польщу - цей обсяг може йти лише далі, в Західну Європу", - говорить Баца-Погожельска. І наводить як приклад австрійську компанію Carbones, яка пропонує український антрацит зі своїх складів в Італії, Польщі, Болгарії та Австрії. Причому, уточнює журналістка, вже півтора року офіційних поставок антрациту з України до ЄС не було.

Цей факт польські чиновники, за її словами, вважають за краще не помічати. А єдиним політиком, який намагається підняти тему "сепаратистського" антрациту, виявився Ярослав Валенса, депутат Європарламенту та син екс-президента Леха Валенси. Але Єврокомісія затягує розгляд його вимог зупинити контрабанду.

Сам Валенса пояснив НВ, що виник правовий казус: Єврокомісія не стала вводити ембарго на поставки товарів і сировини з "ЛДНР", щоб тим самим юридично не відокремлювати "республіки" від України. "А як бути з контрабандою - цього поки що ніхто не знає", - уточнив політик.

Джерело: Новое время
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...