Гриневич заявила про тотальну українізацію освіти

Нова редакція законопроекту "Про освіту" розширює вживання української мови в сфері освіти, і це "цілком природно і нормально".

Лілія Гриневич

Про це сказала міністр освіти України Лілія Гриневич в інтерв'ю "Громадському радіо", передають Патріоти України.

Гриневич наголосила, що Україна - єдина країна - носій української мови, і вона є державною.

"Неприпустимо, коли в школах із мовами національних меншин діти, отримавши повну загальну середню освіту, не вміли розмовляти цією мовою, вивчали всі предмети мовою меншини, а в результаті мали обмежений доступ до вищої освіти в Україні, тому що не могли нормально здати зовнішнє незалежне оцінювання з інших предметів, з української мови та літератури, яке є обов'язковим. Я переконана, що ця стаття в інтересах дітей, громадян України, щоб у них були рівні права і можливості, а також в інтересах держави України", - заявила міністр.

На її думку, сьогодні Україна рухається в правильному напрямку в питанні використання української мови в системі освіти.

"Мовою освіти має бути державна мова. Якщо візьмете будь-яку розвинену країну, яка дбає про розвиток своєї мови, вона завжди здійснює освіту в середній школі в основному державною мовою, а у вищій - обов'язково державною мовою", - сказала Гриневич.

Вона зазначила, що дитина, яка росла в іншому мовному середовищі, має право отримувати початкову освіту рідною мовою.

"У дитини ще не було часу опанувати державну мову. Цей час потрібно дати. І він є саме під час навчання в початковій школі. Далі ми будемо нарощувати кількість предметів, які викладаються українською мовою. Сьогодні вся проблема в тому, що в цих школах всі предмети вивчають мовою національних меншин до 11 класу", - заявила міністр.

Вона розповіла про пілотний експеримент Міносвіти, де діти вивчають половину предметів рідною мовою, а половину - українською.

"Можливо, якийсь предмет додатково - рідною мовою. Але дитина вже повинна бути готовою спілкуватися державною мовою. Саме навколишнє середовище і початкова школа - дуже сприятливий час, щоб дитина входила в інше мовне середовище. Для дітей слов'янських мовних груп, тобто для поляків і росіян, це взагалі не проблема, складніше оволодіння державною мовою дається для інших мовних груп: угорців та румунів. Тому для них в навчальних планах можемо передбачити більш поступове оволодіння українською мовою", - розповіла міністр.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...