"І жоден канал ТБ не показав нікому цю вишукану українську Україну і її єднання зі світовим мистецтвом. Зате показували футбол московської команди у Москвії", - Ніцой

Софіївська площа вся заставлена рядочками стільців. Навколо металевий парканчик, стоять рамки з металошукачами. Черги людей. Пустився дощик....

"Всі відкрили парасолі. Ті, що на рамках контролюють пропускання людей, так і стоять у костюмчиках. Вода стікає по волоссю. Блищать від крапель мокрі плечі, спини. Не зважаючи на це, пропускачі роблять свою роботу, просять ввічливо покласти металеві речі й парасолі на столик і пройти в рамку", - пише на своїй сторінці у Facebook письменниця Лариса Ніцой, передають Патріоти України, і продовжує:

"Якась жінка бурчить:

– Ну что ета такоє, зачєм еті рамкі. Нєльзя так что лі прайті?

Народ схвально гуде. Зауважую:

– Ну взагалі то в нас у країні війна. Може ви забули? А тут велике зібрання людей, все правильно, що рамки поставили, це наша безпека.

Народ знову схвально гуде.

Проходимо з чоловіком. Ряди стільців поділені на сектори, дбайливо підписані, пронумеровані. Не зважаючи на дощ і мокву навколо, усіх зустрічають привітні дівчата.

– Вам допомогти? Які у вас місця? Вам сюди. А вам отуди.

Віп-сектор заповнений послами, урядовцями. Всі в костюмах при галстуках, гарно вбрані жінки – і всі мокрі. Чується то звідси, то звідти:

– Рікардо Муті – це Бог.

Схиляюся до чоловіка:

– А де Петро?

– Десь бігає.

Бачу в натовпі Петрову дружину, доньку і сина. Радісно махаємо один одному рукою. Проходимо у віп-сектор. Намагаємося витрусити стільці від води. Жартуємо, що віпам не завжди щастить: у нормальних людей стільці зі шкірзамінника, струсив – і все, а в нас стільці тканинні )). Дощик на якийсь час припинився, а потім пустився з новою силою. Поруч Євстратій Зоря відкрив парасолю, під якою четверо б умістилося.

– Владико, – питаю, – де таку парасолю роздобули?

– О, це раритет! Сам шукаю таку саму, бо ця вже старенька, ніде немає, – сміється у відповідь владика.

Умощуємося. Поночіє. Піднімаю голову до неба. На темному тлі клубочуться темні хмари. Зітхаю. А як же зірки?

Пам’ять переноситься на рік-півроку назад. Переді мною стоїть Петро Качанов і взахльоб розповідає про свою мрію:

– Хочу в Україну запросити оркестр з Італії. Їхній проект називається "Шляхи дружби". Цей оркестр їздить в країни, де йде війна. Уявляєш, Софіївська площа, а на ній грає 300 музикантів. Над ними чаклує Рікардо Муті, лунає опера, а над усіма нічне небо і сяють зорі.

Я стояла і слухала його. Ну площа, ну музиканти, ну опера. Ну круто. Мабуть. Але в тому, як він про це говорив, відчувалося щось магічне.

Я стояла біля нього сірим мишеням і намагалася уявити змальовану ним магію, паралельно прораховуючи який масштаб організаційної роботи треба зробити, через яку бюрократію пройти, щоб ця магія здійснилася.

Йому, звісно, не звикати. Не одне дійство в Україні організував, при тому, що він не мільйонер, не олігарх. Звичайний. Хоча ні, не звичайний. Мені дуже пощастило в житті.

Господь оточив мене унікальними людьми. Дієвими людьми. Серед цих людей письменники, актори, музиканти, бізнесмени, політики, військові… У той момент я стояла і слухала такого унікального.

Увесь останній час Петро носився зі своєю ідеєю. Не просто носився. Втілював. Опера, посольства, Міністерство культури, Італія… Суцільні погодження...

І от настало. Ніч. Софія. Прожектори. Сцена. Квіти. З квітів викладені два прапори: український і італійський. Дощ враз припинився. На сцену виходить 300 музикантів італійських і українських, хор, оперні співаки, американський актор Джон Малкович, який читатиме під музику, і італійський бог диригування – Рікардо Муті.

Колись Рікардо Муті сказав: "Ідея створення "Шляхів дружби" зародилася близько 20 років тому, коли ми всі були зворушені та приголомшені трагедією, яка відбувалась у Сараєво. Ми вирішили передати від Равенни щось на знак братерства, миру і любові та усвідомили, що найкращий засіб для цього – це музика. Разом з понад сотнею італійських музикантів ми перелетіли військовими літаками Адріатичне море і виступили в місті, яке продовжували бомбардувати.

На сцені до нас приєдналися музиканти з симфонічного оркестру та хору Сараєво, а послухати нас прийшли 9 тисяч чоловік, жінок та дітей. Це був початок подорожі, яка протягом наступних років приводила нас у неймовірні місця і яка дала нам змогу виступати з митцями різних культур та віросповідань. Це щорічне паломництво, що нагадує нам про універсальність музичної мови і про зв’язок, що всіх нас об’єднує".

Оркестр, який побував в Ізраїлі, Сирії, Тунісі, Марокко, Японії, Ірані, США інших країнах – стояв на Софіївській площі. Петро це зробив.

Рікардо Муті змахнув смичком – і почалося божественне. Музика в єднанні з хором лунала над Києвом. Вона стирала кордони, вона торкалася кожного серця, а звідти линула до неба. Я сиділа і молилася. Я уявила, як ця музична божественна чудодійна сила летить над усією Україною аж туди, до окопів.

Як від неї розрівнюється земля, піднімаються з попелищ і згарищ дерева і будівлі, як постають усі, хто поліг, як вона зцілює усі зранені душі й тіла…Я звела очі до неба. На головою чорнів небесний купол.

– Зірок немає, – прошепотіла чоловікові.

– Була, отам одна.

З-за церковного купола, розгорнувши хмари, визирнув місяць. Заслухався музикою, задивився на нас: звичайних українців, гостей з інших країн, послів, політиків, посадовців, урядовців... Музика все линула над Софією, над площею, над Києвом, розпростерши крила…

У цей час жоден канал ТБ не транслював концерт по українському телебаченню. Не показав нікому цю вишукану українську Україну і її єднання зі світовим мистецтвом. Зате по телебаченню показували чемпіонат з футболу московської команди у москвії.Нічого, над Україною ще засяють зорі. Так, українці?!"

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...