"Я літав туди не для того, щоб зловити Януковича, закувати його в кайдани", - Аваков про свій візит до Криму у лютому 2014-го

Глава МВС Арсен Авакова заявляє, що їздив до Криму у лютому 2014 року не для затримання екс-президента Віктора Януковича, а з метою побачитися з ним і пробувати повернути у Київ.

Арсен Аваков

Про це він сказав під час допиту у справі про держзраду Януковича в Оболонському райсуді Києва 11 грудня, передають Патріоти України.

"Я поїхав до Криму, щоб розібратися з двома питаннями: перше, щоб врегулювати ситуацію, щоб не було громадських конфліктів, і друге, щоб спробувати там побачитися з Януковичем, закликати його вернутися в Київ для врегулювання питання погашення кризи", - сказав Аваков.

"Я літав туди не для того, щоб зловити Януковича, закувати його в кайдани. Я хотів поговорити з ним, і сподівався, що Янукович повернеться до виконання своїх обов'язків", - додав міністр.

За його словами, він прилетів у Сімферополь 23 лютого ввечері, шукав Януковича на різних держаних дачах.

"Потім ми мали зустріч з охоронцями Януковича, де нам розказали, що він втік на територію РФ", - сказав Аваков.

"Я шукав, де знаходиться Янукович, і мені вкрай важливо було зрозуміти, бо Янукович був певним яблуком розбрату, він повинен був прийти, виступити, сказати: "Шановний український народе, так сталось, я заради вас не провокуватиму конфлікту" і піти на наступні вибори, але він вибрав зраду, написав листа і після цього у нас почалась війна", - сказав Аваков.

Він наголосив, що "до Віктора Федоровича, я їхав порадитися і запросити його в Київ", але той дізнався про його приліт, "і зробив усе, щоб уникнути зустрічі зі мною і втік".

Аваков також заперечив, що кортеж Януковича обстріляли, коли він тікав 22 лютого.

"Я чув про те, що йому неодноразово погрожували. На одній з його прес-конференцій чув. І чув про те, що нібито, коли він їхав по дорозі з Донецька в цей самий, то в нього стріляли. Але я, коли їжджу навіть в машині броньованій, то цвях попадає мені в колесо чи камінь попадає у вікно і розбиває скло, і це не значить, що в мене стріляли. Невідомо жодного факту, що в адресу Януковича хтось стріляв чи щось ще робив", - сказав Аваков.

Присягу свідка Аваков склав о 16:15. Загалом його допит тривав більше 1,5 години.

Глава МВС розповів хронологію подій в Україні в період з листопада 2013 року. Він запевняв, що саме Янукович давав наказ про розгін Майдану, розповів, що брав участь у мирних акціях, але не штурмував адміністративних будівель і не мав змоги фінансувати акції на Майдані.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...