"Я витратив на вас $7 мільярдів": У мережі оприлюднили лист Трампа до партнерів на Сході

Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї розповів про листи президента США Дональда Трампа, нібито адресовані їм американським партнерам на Близькому Сході.

Джерела New York Times і Washington Post підтвердили існування таких листів. Залишається загадкою, як саме приватна кореспонденція глави Білого дому і його союзників потрапила в розпорядження аятолли Хаменеї, але останній стверджує, що має в своєму розпорядженні повний текст листа Трампа. Про це він написав у своєму «Твіттері», передають Патріоти України.
«Кілька днів тому Трамп написав листа лідерам країн Перської затоки, який було нам передано. Він пише: «Я витратив 7 мільярдів доларів, і ви повинні зробити щось взамін». США хоче володіти приниженими рабами».
Газета NYT з посиланням на власне джерело повідомила, що Трамп дійсно відправив близькосхідним партнерам два листи, в яких він заявляє, що витратив на допомогу регіону занадто багато грошей, і закликає союзників вжити заходів з протидії впливу Ірану.
Washington Post з посиланням на власне джерело в Білому домі також розповідає про один лист, відправлений Трампом лідерам країн Перської затоки. Його зміст суперечить коментарям, які робив глава Білого дому публічно, стверджує джерело.
За даними видання, лист відправлено близько двох тижнів тому, в ньому Трамп закликає союзників США до більш активних дій в Сирії, а також просить розглянути варіанти швидкого вирішення тривалого конфлікту між Катаром і Саудівською Аравією.

Про що йдеться в листі

Як пишуть американські ЗМІ, в обох листах Трамп намагається посилити тиск на Іран і пише, що США чекає більше активності від регіону, в який з часу теракту 11 вересня 2001 року Америка вклала величезні гроші.
Трамп і раніше публічно заявляв, що його партнери повинні більш активно працювати в регіоні і не розраховувати на допомогу США так, як це було раніше.
Хаменеї написав свій твіт через день після того, як Трамп оголосив про виведення США з іранської ядерної угоди.
Найближчими партнерами США в Перській затоці є Саудівська Аравія, ОАЕ та Ізраїль. Всі ці країни - запеклі критики іранського ядерного угоди, підписаної в 2015 році, під час президентського терміну Барака Обами.
Хаменеї ще раз згадав про лист Трампа, виступаючи в Університеті Фархенгіян в Тегерані, більш докладно переказавши зміст особистої кореспонденції американського президента. За словами аятоли, в цьому листі Трамп пише: «Я витратив на вас 7 мільярдів, ви повинні робити [те, що я скажу]. Ви витратили ці гроші на те, щоб взяти гору над Іраком і Сирією. Ви не впоралися. До біса це».
Цифру в 7 мільярдів Трамп не раз згадував і раніше - наприклад, в лютому, коли президент заявив, що США «витратили 7 мільярдів на Близькому Сході». Пізніше він назвав її помилковою.
Як пише Washington Post, згадувана Трампом цифра некоректна: він взяв її з доповіді Університету Брауна, який розрахував цю загальну суму з урахуванням майбутньої вартість не тільки воєн в Іраку і Сирії, а й в Афганістані, включивши туди і витрати по догляду за ветеранами всіх цих воєн протягом наступних 40 років.
Офіційно факт існування згаданих листів в Білому домі не підтвердили. Представник Ради з національної безпеки лише сказав, що не може коментувати листування президента, однак в той же час адміністрація США і не спростувала ці дані.
Саудівська Аравія, за даними джерел Washington Post, відповіла на лист, в м'якій формі відбивши атаку американського президента. Посольство цієї країни в Вашингтоні не стало коментувати ці повідомлення.

Хто міг передати лист

За словами Теодора Карасика, старшого радника центру Аналітики країн Перської затоки, цей лист грає дуже важливу роль, оскільки його текст говорить іранському керівництву, чого саме варто очікувати від США. На його думку, сам лист Тегерану могли передати представники Кувейту, Катару, Оману або Йорданії, а також, можливо, Росії.
Трамп неодноразово критикував країни Близького Сходу за те, що ті нібито занадто покладаються на допомогу з боку США. В останній раз - під час візиту президента Франції Еммануеля Макрона до Вашингтона. Втім, які саме країни він має на увазі, Трамп не уточнив.

Хаменеї назвав слова Трампа «приниженням для мусульман», заявивши, що позиція американського президента лише в черговий раз продемонструвала, що «мусульмани повинні жорстко протистояти США і знущанням інших деспотичних урядів».

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...