"Я живу в Україні майже 20 років. І спостерігав за тим, як з'явилася сучасна Україна, і як народилася політична нація", - британський журналіст

Минулі роки в Україні стали періодом формування політичної нації.

Пітер Дікінсон

Про це у своєму блозі пише британський журналіст, видавець журналів Business Ukraine і Lviv Today Пітер Дікінсон, передають Патріоти України.

"Я живу в Україні майже 20 років. І спостерігав за тим, як з'явилася сучасна Україна, і як народилася політична нація.

Коли вперше приїхав сюди, українці не були людьми з почуттям власної національної ідентичності. Тут переважав свого роду пострадянський фаталізм, і більшість громадян, здавалося, досі залишалися в пастці психологічної в'язниці радянської системи.

Багато хто шукав підтримку у Москви, а Європу сприймав, як інший світ.

Але змінилося покоління. Завдяки цьому почався дивний період національного будівництва, розширення горизонтів.

Сталося кілька важливих подій - Помаранчева революція 2004 року і Революція гідності 2014 року. Але процес становлення політичної нації не припинявся протягом усього періоду.

Україна все ще далека від тієї зони комфорту, яка є в Євросоюзі, але досягнутий прогрес - величезний. Це перетворення надихає. І я вважаю Україну - найцікавішою країною в сучасній Європі.

Життя тут не буває простим, але і нудним також. Кожного разу, коли я подорожую по Європі, мене вражає те, яким там все здається сумним. Цей погляд, можливо, незрозумілий мільйонам українців, які живуть у відносній бідності і щодня щосили намагаються виживати.

Однак у нинішній Україні практично неможливо дізнатися ту країну, з якою я вперше зіткнувся в 90-х роках. Це набагато більш смілива і впевнена в собі країна. Невизначеність, що колись домінувала в українцях, поступилася місцем всеохоплюючій національній ідентичності. Багато в чому це стало можливим завдяки об'єднуючій силі опору в гібридній війні з Росією.

І я переконаний, що в наступні десятиліття цей період буде названий роками формування української нації.

З Днем Незалежності, Україно!"

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...