Як безкарно калічать українських дітей, - ЗМІ (фото)

За останні два роки в Україні трапилося кілька випадків, коли діти гинули і ставали інвалідами у школах і дитячих таборах. Досі ніхто не зазнав реального покарання.

Як демонструють ці справи, розслідування невиправдано затягуються, на лаві підсудних опиняються стрілочники, а власне ті, хто зобов'язаний був відповідати за безпеку дітей, спокійно перебувають на волі. Детальніше — у матеріалі OBOZREVATEL, передають Патріоти України.

"Аїша лежала на столі, її очі були залиті кров'ю"

Марина Сулиман, мама маленької 6-річної Аїші з Києва, більше не відзначатиме свій день народження. "У мене його більше немає", — стримуючи сльози, розповідає жінка. Саме в день народження Марини, 4 квітня, життя їхньої сім'ї кардинально змінилося.

Мама згадує, що ще вранці того нещасливого дня всі були щасливі і веселі. Аїша і її старша сестра вирушили до школи №69 на вулиці Донецькій у Києві.

"Я ще була вдома, коли незабаром мені зателефонувала класний керівник і сказала — приходьте, Аїші погано. Я ще подумала, може, їй стало спекотно, нудить, таке буває. Зібралася і пішла. Біля дверей школи стояли дві "швидкі". Тоді я злякалася. Аїша лежала на столі в їдальні школи, її очі були залиті кров'ю, а лікарі намагалися запустити серце. Її реанімували 23 хвилини, лікар сказала, що у неї була клінічна смерть. я тоді не могла зрозуміти що сталося, ми сіли у "швидку" і поїхали", — згадує мама.

За її словами, ще тоді старша школярка підбігла до неї і кричала, що бачила, що сталося, але чиновники з райадміністрації її відвели. Ніхто тоді у школі не викликав поліцію.

"Я постійно перебувала з дочкою в реанімації, Аїша була в комі. Але ввечері в нашій групі у Viber батьки почали писати, що Аїшу вдарило струмом. І там же з'явилося повідомлення, що всіх дітей попросили забрати зі школи, бо дитину вдарило струмом. А трохи пізніше всі записи зникли, хтось взяв і видалив групу", — розповідає Марина.

Тепер Аїша не може говорити, ходити, трохи тримає голову і сидить

Буквально на другий день у шкільній їдальні почався ремонт.

Потім діти розповіли, що Аїша доторкнулася до металевого роздаткового столу у шкільній їдальні і пронизливо закричала. Вона навіть кілька секунд не могла відірвати руку від столу, а потім втратила свідомість.

Того дня, буквально за півхвилини до Аїші в їдальні постраждав ще один хлопчик, його також вдарило струмом, коли він хотів узяти щось зі столу. Але він встиг прибрати руку вчасно.

Нещасний випадок?

Щоправда, в самій школі визнавати, що дитина постраждала від удару струмом, не хочуть.

"У школі відразу пустили чутку, що у моєї дочки порок серця. Вибачте, але ми перед тим, як прийти в 1 клас, пройшли дві медкомісії — спочатку в Сумах, де думали, що дочка піде до школи, а потім вже тут, у Києві. Все було добре. Аїша народилася 7-місячною, тоді лікарі сказали, що у неї не заросло "овальне вікно" у серці. Але в 1,2 рочки вже все було гаразд, хоча я ще довго водила доньку у поліклініку. Мені навіть говорили, що не потрібно так часто сюди ходити, у вас здорова дитина", — розповідає Марина Суліман.

Також НП з Аїшею бачив і один з охоронців школи. "Він особисто мені розповідав, що це був удар струмом. Але говорити в поліції про це не захотів. Так і сказав, я нічого говорити не буду, і ви до мене з цим не підходите", — каже Марина.

Батьки школи розділилися на два табори. Одні вважають, що дівчинці просто стало погано через серце. Інші — що у школі Аїша постраждала не випадково.

Після цього випадку зі школи звільнилася директор Вікторія Блажаєва. Але журналісти зуміли із нею зв'язатися.

"Ніякого удару струмом не було. Це був нещасний випадок. Була перевірка, всі документи, паспорт, технічна документація на цей стіл нормальні. Мене знайомили з актами перевірки. Ми робили запит в лікарню, де лежала дівчинка, нам прийшла відповідь. Що саме там написано, я вже не пам'ятаю. я співчуваю і мамі, і дівчинці, але це нещасний випадок", — повідомила Вікторія Блажаєва.

Щоправда, що за нещасний випадок, з чим він пов'язаний — пояснити нам так і не змогла.

Вийшла з коми, але мозок не запрацював

Аїша 16 днів провела в реанімації і ще більше місяця в лікарні. Зараз вона не ходить, не розмовляє, її стан лікарі називали вегетативним.

"Це коли людина вийшла з коми, але мозок її не запрацював. Щоправда, не всі лікарі підтверджують цей діагноз. Багато хто просто не знає, що з нею і як нам далі бути. Зараз дочка навчилася трохи тримати голову, може вже їсти нормальну неперетерту їжу, трохи сидить. Раніше вона просто лежала і навіть не згиналася. Нам кажуть, що потрібна реабілітація, але яка, де?" — каже мама.

Мамі Аїші у школі не дали можливість ознайомитися з документами внутрішньої перевірки: "Так і сказали, перевірка внутрішня і вас це не стосується. Тобто моя дочка постраждала, а мене це не стосується".

У Солом'янському відділенні поліції порушено справу. Щоправда, упущено багато часу. Поки Марина з дочкою були в лікарні півтора місяці, ніхто цим не займався.

"Була дівчина-слідчий. Але коли я їй зателефонувала з лікарні і запитала, чи відкрили справу, то вона відповіла, мовляв, а що ми можемо їм пришити? Це був нещасний випадок. Потім вона зникла, зараз цю справу веде інший слідчий, я вже у нього була, знайомилася з документами, там їх дві папки. Сподіваюся, хоч він розслідує", — зазначила Марина.

Не перший випадок

Це не перший трагічний випадок у дитячих закладах, куди українці спокійно віддають своїх дітей, будучи впевненими, що з ними там нічого не трапиться. Однак помиляються.

Яскравий тому приклад — трагедія з юною гімнасткою Марго Лукашук. 8-річна дівчинка отруїлася у таборі "Славутич" у Київській області. Про це стало відомо 2 липня. Вона впала в кому, а 12 вересня померла в лікарні. Батьки, мама Юлія і тато Ярослав, у розпачі шукають правду. У вівторок, 20 листопада, батьки прийшли до ГПУ, щоб привернути увагу до смерті своєї дочки. За яку ніхто відповідати не збирається.

Як розповіла адвокат сім'ї Оксана Соколовська, поліція Переяслав-Хмельницького, де знаходиться табір, розслідування майже не проводила. Тому справа була передана у Київську область.

"Тоді у мами з'явилася надія, що хтось з'ясує причини смерті її дочки. Однак час іде, і за два місяці після смерті Марго нічого не зроблено! Лише через два місяці вони вирішили провести судмедекспертизу. Табір досі продовжує працювати, не проведені обшуки, допитані тільки кілька батьків тих дітей, що отруїлися. Мама змушена сама дзвонити слідчому і просити, щоб він когось допитав. У справі досі немає підозрюваних", — повідомила адвокат.

Також, за словами адвоката, від самого початку справу намагалися зам'яти. Першого ж дня, коли батьки звернулися в поліцію за фактом отруєння дітей, ніхто в табір навіть не приїхав. У той же час керівництво закладу не впускає на територію прокурора. За цей час на кухні все встигли помити і прибрати. Однак Держспоживслужба таки виявила в харчоблоці "Славутича" стафілокок і кишкову паличку. Причому знайшли паличку у воді, яку пили діти.

"На жаль, наші держоргани, такі як Держспоживслужба, не мають права закривати табір, позбавляти ліцензії. В результаті табір продовжує приймати дітей. Нікому досі не висунуто підозру. У справі за два місяці не з'явилося підозрюваного. На всі мої адвокатські запити приходять відписки. Мовляв, все розслідується. Таке враження, що зараз настав ідеальний час для скоєння злочинів. Ніхто ні за що не відповідає, ніхто нічого зробити не може, тому творіть що хочете", — скаржиться Соколовська.

Директору табору Олені Галиней підозра не висунута.

Єдине, чого домоглася Генпрокуратура за цей час, це те, що табір перейшов під юрисдикцію держави. Оскільки раніше він був незаконно викрадений, і в останні роки його власницею була компанія, пов'язана зі співмешканкою екс-президента Віктора Януковича Любов'ю Полежай.

Щоправда, до справи про смерть Марго Лукашук це жодного відношення не має.

На сайті табору "Славутич" зараз активно запрошують дітей провести свої новорічні канікули у них. Тиждень відпочинку коштує 5600 грн.

"Вікторія": на лаві підсудних директор табору

Уже більше року в судах розглядається справа про пожежу в одеському таборі "Вікторія", під час якої загинули троє дівчаток із танцювального ансамблю "Адель". Дерев'яний корпус табору, відкритий з помпою мером Одеси Трухановим, спалахнув як сірник. Старші діти допомагали рятувати і виводити з палаючого будинку молодших дітей, деяким довелося стрибати з другого поверху.

У "Вікторії" були порушені відразу кілька правил пожежної безпеки. Не працювала сигналізація, яка була несправною від початку. Діти скаржилися, що в душовій їх било струмом. Дерев'яні конструкції корпусу практично не були оброблені протипожежними засобами, тому він так швидко згорів.

Батьки дітей власними силами намагаються проводити розслідування. Оскільки досі так і не були встановлені причини загоряння.

Загибла Софія Мазур

Загибла Сніжана Арпентій

Загибла Настя Кулинич

На лаві підсудних — директор табору Петрос Саркісян, його утримують у СІЗО. Саркісяна звинувачують у розтраті та порушенні правил пожежної безпеки. Його заступник Тетяна Ланина, яка проходить у справі про розтрату, до суду не приходить. Під нічним домашнім арештом перебувають двоє працівників МСЧ — інспектор Леонід Бондар та його екс-начальник Валерій Дяченко. Їх звинувачують у службовому недбальстві. До суду передано справу за звинуваченням у недбальстві колишнього заступника мера Труханова Зінаїди Цвірінько. Інших чиновників у справі немає.

Директор табору Петрос Саркісян (праворуч)

А влада Одеси наполегливо хоче відновити роботу табору "Вікторія". Більше того, вона вже збудувала новий корпус на цій же території. Фактично відпочиватимуть діти на кістках загиблих. Адже майже через два роки після трагедії на місці згарища експерти знайшли фрагменти кісток загиблих дівчаток.

Незалежні експерти провели свою роботу у таборі

Батько загиблої Софії Мазур, Олексій, за власний кошт залучив незалежних експертів з естонського недержавного Міжнародного інституту експертиз. Батьки хочуть з'ясувати причину трагедії. "Нам майже два місяці довелося вибивати у слідства речові докази. Вони не хотіли їх віддавати. Тому робота незалежних експертів затягнулася. Але, гадаю, скоро вже будуть результати", — запевнив Олексій Мазур.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...