Як чиновники знищують українське село, - волонтер (фото)

Нічого особистого, тільки бізнес... А після того - хоч потоп...

Про це пише на своїй сторінці у Facebook громадський активіст і волонтер Василь Кізка, передають Патріоти України.

"Чому вимирають наші прекрасні села? Розкажу на прикладі Франківки Ямпільського району Вінницької області.

Воно розташоване неподалік Дністра. Краса тут не передати словами. В будь яку пору року. Не село, а неформальна база відпочинку, курорт найвищої проби! Тут люди мали би жити не гірше громадян Саудівської Аравії. Село має чудові чорноземи, ліс, а головне унікальне в Україні родовище благородного каміню-піщаника. Придатного на найвишуканіші твори мистецтва і на різні види будівництва, зокрема, оздоблення. На Святій Землі такий каміть зветься Єрусалимським каменем без якого не мислиме це місто. Такий камінь, можна сказати, озолотив це місто, зберіг і захистив його. У значній мірі воно своїм багатством завдячує йому.

То чому ж жителі малесенького сільця Франківки не живуть так, як діти Саудівських шейхів? Адже у них багатство не менше, як в арабів під боком.

А ось чому. Не так давно Ямпільська районна рада дала дозвіл на розробку цього кар'єра так ніби він нічого спільного немає ні з цим селом, ні з його жителями.

Дорога в кілька кілометрів, яка йде від траси через село і від села до Дністра стала не сільською дорогою, не для місцевих жителів, а технологічною дорогою для кар'єру. Яка вона зараз - бачите на знімках. По ній можуть рухатися виключно лиш танки і важкі трактори типу С-100. Все решта - стоп! Велосипеди, мопеди, легкові автомобілі, приватні тракторці по цій дорозі рухатися не можуть. Вона не для тутешніх райських місць. Це щось страшне, несумісне з ними.

Хто підсунув жителям Франківки таку свиню? Відповідаю - районні депутати, очолювані колишнім ментом, які голосували одноголосно за багато таких авантюр і за цю в тому числі. А чого вони так голосували? Бо корупція. Бо все пов'язано. А злочинні гроші не пахнуть. Правда, кільканадцять депутатів взагалі не знають за що вони голосують і знати не хочуть.

Вони ніколи в цій Франківці не були і не будуть. Їм вона до лампочки та ще й великої. Головне обтяпати свій власний інтерес. А це можливо, якщо маєш добрі звязки з районним начальством. Зрозуміло, що й бізнесмену по барабану селяни.

Йому головне домовитися з районним начальством. Сільська ж рада ще нікого з таких не подала до суду! Вона боїться навіть подумати про те, що мала би подати позов на кілька мільйонів до бізнесмена за нищення єдиної дороги до ріки і до районної ради за незаконне погодження на таку діяльність. Суд мав би відмінити такі злочинні районні рішення на користь дикого капіталізму, а не місцевих жителів. Звісно, якби він був тут...

Результат - село, замість того, щоб мати аж до самісінького Дністра чудову асфальтовану райську дорогу має непрохідну танкову директрису. А там на березі ріки - замість того, щоб мати свої зони відпочинку мають зону нездоланних перешкод.

Якби ті, які шкодять селу за це платили, як належить - в кожному дворі було б по одній-дві найсучасніших автівки, в кожного мав би бути будинок не гірший, як в сільського голови і його мами. А тривалість життя тут мала би сягати планки Саудівської Аравії.

Бо ж тут райська природа навкруг, а головне - таке багатство в землі!.. Замість цього всього - неймовірна бідність і смертність.

Гроші від кар'єра пролітають десь над селом. Дуже великі гроші. Не набагато менші, як від сонячної електростанції в Порогах. Летять десь в далекі краї, в далекі банки. А селу залишається відчай і сльози.

Розвивати тут садівництво, городництво - смислу немає без дороги. Жити без дороги в наш час неможливо. Ось чому вимирає це село. Прекрасне. Чудове. Неймовірне. Українське."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...