"Як домовлятися з Угорщиною?"; МЗС України продемонструвало повну відсутність належної комунікації, - дипломат

Розлючена через мову освіти Угорщина таки заблокувала рішення Україна-НАТО з питань оборони.

Богдан Яременко

Про це у своєму блозі пише екс-генконсул України у Стамбулі, голова правління "Майдану закордонних справ" Богдан Яременко, передають Патріоти України.

"Причина цієї ситуації – неналежна комунікація. Після консультації в Ужгороді заступник міністра закордонних справ Василь Боднар заявив, що покроковий вихід із ситуації знайдено, а розбіжності подолано. Ця інформація не була підтверджена реальними фактами.

Наступного дня ми дізнаємось, що Угорщина блокує засідання Україна–НАТО. А це суперечить попередній заяві. Сьогодні представник МЗС Угорщини і зовсім спростував, що вона існувала. Мовляв, ніяких домовленостей в Ужгороді не досягнуто, а Україна продовжує не виконувати рішення Венеціанської комісії.

Питання домовленостей могло стати якимсь чинником внутрішньої політики Угорщини. Можливо, вона має приховані плани щодо України і це перший етап їхньої реалізації. Це може бути якимсь чином пов’язано з українськими територіями та угорцями, які там проживають. Деякі речі не можна говорити вголос, але такі висновки очевидно випливають з бажання домінувати, вирішувати та контролювати території.

Підставою для будь-яких провокацій, як от на Закарпатті, завжди є соціальне напруження. Будь-яка зі сторін, або ж третя сторона, може проводити активні заходи, так чи інакше сподіваючись скористатись з наявної ситуації. Тобто, максимально загострити конфлікт, перевести його на наступний щабель конфронтації.

Як домовлятися з Угорщиною? Для мене це велике питання – а чи треба це робити взагалі? Я відстоюю позицію, що наш закон про мови не може бути предметом домовленості з іншими державами. Як країна, яка має зобов’язання в рамках європейських конвенцій, ми провели експертизу цього закону. Незалежні організації в чомусь підтверджують наші підходи, а чомусь і критикують схеми їх реалізації.

Урегулювання цього питання лежить, насамперед, через діалог з національними меншинами. Україна повинна запропонувати підходи, які з одного боку схвалять нацменшини, а з другого боку – міжнародні організації. Тож, перш за все, треба зняти предмет занепокоєння, і знаходиться він всередині України.

Тому якщо вести переговори, то з національними меншинами. Адже цілком може виявитись, що мовне питання для угорців – це лише привід, а не причина. І в такому разі можливість досягнення домовленостей взагалі під сумнівом – ситуацію нагнітатимуть і далі. Допоки Угорщина матиме можливість посилатись на думку своєї та іншої меншин, доти ситуація абсолютно точно не може бути врегульована.

Якщо ж українсько-угорська громада на якомусь етапі зніме свої зауваження щодо мовної статті, то стане зрозуміло, що спекуляції та демарші з боку Угорщини не мають ніяких підстав. І якщо так, тоді з цією країною можна буде домовлятись, апелюючи до світового товариства.

Очевидно, що є способи та держави, які здатні вплинути на позицію угорського уряду в НАТО. Україна просто непрокомунікувала це питання належним чином. І потім, Угорщина – це не та держава, яка має найбільший вплив на НАТО. Тому тут треба не зі статутом організації боротись, а з позицією держави, яка блокує його рішення."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...