Як економлять на комуналці у Британії: Розповідь української емігрантки

В Англії по телевізору показують, як можна скоротити витрати на електрику, на воду і в цілому на життя.

Комунальні послуги у Великобританії забирають з бюджету сім'ї близько 245 фунтів в місяць, це 9 680 грн. Для порівняння: мінімальна зарплата з урахуванням податків там близько 928 фунтів (36,7 тис. грн). Про це розповідає українка Марина, яка три роки живе у британському місті Лідс, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

"Люди тут економлять, і ще як. Наприклад, послуги з постачання газу і електрики надають різні провайдери. Тарифи у всіх різні, і маса різних схем, за якими можна платити. Можна обрати той, який підходить найбільше. Ми, наприклад, платимо фіксовану суму кожен місяць взимку і влітку – близько 3160 грн. Це оплата за газ, який ми використовуємо для приготування їжі і обігріву будинку, і електроенергія".

"Розмір фіксованої суми залежить від того, скільки використав. Ми, наприклад, коли тільки приїхали сюди, платили близько 4350 грн. Тому що зовсім були привчені економити. Не вимикали зайве світло, і наш будинок світився, як новорічна ялинка".

В Англії багато державних програм по утепленню будинків, встановленню сонячних батарей. "Навіть в передачах по телевізору показують, як можна скоротити витрати на електрику, на воду і в цілому на життя. Знімальна група приходить в будинок до звичайних людей, розпитує, як вони витрачають гроші на комуналку і взагалі на життя, а потім розповідають, як і на чому можна економити.

Самі провайдери теж стимулюють економити. Наприклад, пропонують безкоштовно встановити так званий "smart meter" – розумний лічильник, схожий на великий мобільний телефон, який показує в грошах, скільки ти спалив світла і газу. А ще він показує графічно, скільки в даний момент ти використовуєш світла або газу. Горить газ – на приладі світяться блакитні стовпчики, електрика – зелені, а коли споживання газу і світла зашкалює, загоряються червоні стовпчики. Як сигнал: мовляв, йди і повимикай світло. Завдяки цьому приладу, який нам встановив безкоштовно провайдер, ми стали платити на 30 фунтів на місяць менше (на 1485 грн). А це тут дуже суттєві гроші".

За словами українки, багато англійців не опалюють весь будинок, а включають обігрівач в тій кімнаті, де знаходяться. Опалення вмикають ненадовго вранці і ввечері, перед сном. "Ми так сильно не економимо. У нас двоповерховий будинок площею 85 кв. м. Виставляємо нашу систему опалення на 18 градусів, і вона автоматично підтримує таку температуру цілодобово. У найхолодніші дні і коли я багато готую, печу, в день нагоряє до 5 фунтів (близько 200 грн)".

За воду Марина платить 55 фунтів на місяць (2170 грн). "Якщо був лічильник, напевно, виходило б менше, але лічильника у нас немає. Є ще так званий "council tax", куди входить плата за вивезення сміття, прибирання вулиці і купа різних послуг, які надає місцева мерія. Розмір цього такса залежить від району, в якому ти живеш, і від кількості членів сім'ї. Ми платимо 110 фунтів в місяць. На півдні тариф дорожче, наші знайомі, наприклад, платять 250 фунтів за "міський тариф". Але у них і рівень життя вищий".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...