Як і обіцяв Путін: "Попереду поставили жінок та дітей", - свідок на суді про захоплення штабу ВМСУ

У лютому 2014 року було захоплено кримський парламент, паралельно блокувалися військові частини і штаб ВМС.

Про це розповіла в суді у справі про держзраду Януковича помічниця командувача ВМС України Марина Каналюк, передають Патріоти України.

Від розвідки отримували дані, що в Крим стягувалися російські військові і спецслужби. В кінці лютого 2014 захопили кримський парламент і блокували військові частини.
"Спочатку блокували цивільні, потім представлялися самообороною. Потім це були зелені чоловічки. І до кінця місяця - ВС РФ, у яких вже були розпізнавальні знаки. Під час розмов одні говорили, що представляють Чорноморський флот, інші, що - Псковську дивізію", - каже помічниця командувача ВМС України.

Командувач Військово-морських сил України Денис Березовський був звільнений, тому що перейшов на сторону Росії. Після цього, каже Каналюк, обстановка погіршилася.

За її словами, в різний час в штаб ВМСУ заходили військові чини РФ: перший заступник міністра оборони генерал Микола Панков, віце-адмірал, заступник головнокомандувача ВМС РФ Олександр Федотенков, заступник міністра оборони РФ Дмитро Булгаков. "Вони всі пропонували нам перейти на бік Росії, до складу міністерства оборони Криму", - розповіла свідок.
Прокурор уточнив, чи підбивали ці люди не виконувати накази чинного командування ВМС України. Каналюк відповіла ствердно. "Ми їх намагалися повернути в правове русло. Пояснювали, що вони порушують міжнародне право, договір про перебування ЧФ на території України. І про всі такі випадки повідомляли вищому керівництву", - зазначила вона.
Розповіла свідок і про те, як захопили штаб Військово-морських сил України.
"О п'ятій ранку 19 березня підігнали техніку. Я не була на передовій, була в своєму корпусі. Машинами знесли паркан і пішли цивільні люди. Навіть з дітьми пішли. Я особисто бачила жінок з дітьми. І було зовсім не зрозуміло. Потім зрозуміла, що це дія інших організацій. Після пішли козаки. Потім пішов спецназ РФ", - уточнила Каналюк.

Вона повідомила, що її заблокували і поставили охороняти двох озброєних спецназівців. Як зрозуміла свідок, це були дагестанці і вони не приховували, що представляють російський спецназ.

"Відвезли командувача. Протримавши п'ять годин, випустили, коли штаб вже був узятий", - повідомила вона, додавши, що всі частини брав російський спецназ і морська піхота.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...