"Як не дати Кремлю взяти реванш на виборах в Україні", - Андерс Ослунд

Андерс Ослунд, старший науковець аналітичного центру Atlantic Council, розмірковує над шляхами, які допомогли б тримати Кремль та олігархів далі від президентського крісла України.
Андерс Ослунд

Експерт згадує свою розмову з одним із найкращих політичних аналітиків, який запитав про те, якого саме кандидата США підтримуватимуть на президентських виборах в Україні наступного року, передають Патріоти України.

І коли Ослунд відповів, що США не мають і не матимуть фаворита, це дуже засмутило співрозмовника: мовляв, чому б Заходові просто не інвестувати в якогось кандидата 150–250 мільйонів доларів, необхідних для перемоги. Адже це саме те, що робить Кремль та олігархи.

Наприклад, Віктор Медведчук – український олігарх, якого широко вважають головним агентом російського президента Володимира Путіна – після окупації Криму був одним з перших людей, щодо яких США запровадили санкції. Та це взагалі не заважає йому вільно діяти в Україні. Він, як стверджують, придбав три українські телевізійні канали – 112, NewsOne та Zik, – вочевидь готуючись до президентських виборів. І тим паче ніхто не думає, що він зробив це на власні кошти, але за гроші Кремля, переконаний Ослунд.

Півдесятка українських олігархів, як стверджується, фінансують до 18 різних потенційних кандидатів у президенти. «Серйозні олігархи мають у своєму розпорядженні трьох кандидатів – один із них є їхнім улюбленцем, один може виграти, а ще один, непрохідний, має за мету відволікти голоси суперників», – пояснює автор.

Тому, щоб вирішити проблеми із українськими політичними реаліями, Україні необхідно зробити кілька важливих кроків. Перш за все, це перехід від президентської до парламентської форми правління, вважає Ослунд. В усіх державах ЄС, окрім Франції, парламентські системи. Тобто, якщо президент матиме менше повноважень, то й кандидати у президенти будуть привертати менше фінансування, пояснює аналітик.

По-друге, необхідне запровадження обмежень витрат на політичні кампанії, адже наразі виграти мають шанс лише найзаможніші олігархи. В усіх країнах ЄС діють дуже суворі обмеження на фінансування кампаній.

Та найбільшою проблемою залишається купівля голосів – в Україні голос на президентських виборах, як кажуть, у середньому коштує 20 доларів, зазначає Ослунд. Тобто купити 15 мільйонів голосів коштуватиме 300 мільйонів доларів.

Також важливим є викриття власників українських телевізійних каналів. Більш того, необхідно, щоб правоохоронні органи застосували відповідні закони України щодо російських агентів та осіб, які підпадають під санкції – зрештою, вони не повинні володіти ЗМІ та фінансувати кампанії, переконаний науковець.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...