"Як не потрапити у боргову "яму" через кредитку", - юрист

Сьогодні є достатньо поширеною практика, коли різноманітні банки "ліворуч і праворуч" роздають своїм клієнтам картки, де вже знаходяться кредитні кошти.

Про це пише у своєму блозі юрист Сергій Гула, передають Патріоти України.

"І дуже часто люди погоджуються на них, оскільки це виглядає достатньо зручно.

Наприклад, кредитний ліміт на місяць становить 8 000,00 грн, якими можна протягом місяця користуватися, головне тут правило: повернути те, що взяв, ну і + відсотки заплатити.

Схема видається нескладна і навіть для багатьох приваблива.

Але привабливою вона є доти, до поки "не закрадеться" прихований борг, про який власник картки може навіть і не підозрювати, а на цей борг нараховують різноманітні штрафні санкції.

Кредитна картка на те вона і є небезпечною, тому що, дуже часто її власник не просто попадає в боргову кабалу, оскільки постійно потрібно платити по відсоткам та пені, але і тому, що приховано, як правило, нараховуються штрафні санкції за борг, про який людина навіть не підозрює.

До мене вже низка клієнтів зверталася з подібною проблемою. Напевно, апогеєм подібних історій був випадок, коли людина взяла кредитну картку на 7 000,00 грн, покористувалася коштами приблизно півроку, постійно сплачуючи все до копійки, а потім кошти не знімала з картки, думаючи, що якщо не користується карткою проблем не повинно виникнути.

Проблеми виникли через рік, коли банк звернувся з позовом про стягнення боргу у сумі 23 000,00 грн.

Виявилося, що у договорі, який клієнт не мав, передбачені 3 види відповідальності і пункт про те, що навіть, якщо ти не користуєшся кредитними коштами – ти все одно повинен платити!

Отже, щоб не попасти в подібну кабалу потрібно:

1 – якщо це можливо, ніколи не брати і не користуватися кредитною карткою, де вже є сума кредиту;

2 – якщо так вийшло, що ви вже нею користуєтесь – отримайте договір по даній картці та детально його вивчіть;

3 – постійно перевіряйте стан заборгованості, кожного місяця беріть відповідний розрахунок з банку;

4 – постарайтесь всіма силами не допускати заборгованості, саме з цього моменту виникають найбільші проблеми;

5 – старайтесь якомога швидше позбутися цієї картки, отримавши відповідну довідку про те, що борг відсутній та договір розірвано.

У разі серйозних проблем обов’язково звертайтесь до адвоката за допомогою щодо зменшення або скасування боргу."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...