Як новий арешт активів "Газпрому" вплине на "поведінку" російського "газового гіганту"

Арешт активів "Газпрому" в Нідерландах - це спроба тиску з боку "Навтогазу", аби росіяни виконали рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це розповів експерт з енергетичних питань Михайло Гончар, передають Патріоти України.

"Ми всіма силами намагаємося змусити "Газпром" виплатити понад 2,5 мільярди доларів. Арешт активів не означає, що вони переходять у власність української сторони. Якщо росіяни виплатять всі кошти, арешт знімуть. Якщо ні - активи реалізують через продаж, і з отриманих грошей виплатять "Нафтогазу" компенсацію. Цей процес регулюється законодавчими органами держави, де знаходяться активи. Це довга бюрократична процедура. Якщо "Газпром" і далі буде відмовлятися платити, її реалізують", - пояснює він.

На думку експерта, "Нафтогаз" обрав стратегію атаки "Газпрому" в фінансовій сфері.

"Вона діє. Компанія, акції якої заарештовуються, відразу стає непривабливою для співпраці та інвестицій. "Газпром" відчуває це на собі. Ще українська сторона може арештувати трубну продукцію, що знаходиться в чотирьох європейських портах. Вона призначена для будівництва "Північного потоку-2" (газопровід з Росії до Німеччини в обхід України. - ред.). Такий крок матиме два наслідки. Черговий арешт активів і гальмування будівництва", - говорить Михайло Гончар.

До цього "Нафтогаз" вже ініціював арешт активів "Газпрому" у Великій Британії та Швейцарії, нагадує він.

"Але росіяни змогли заморозити це рішення через шведський апеляційний суд. Зараз вони говорять, що їм вдалося скасувати саме рішення арбітражу. Це не так. Вирок Стокгольмського суду остаточний. "Газпрому" просто вдалось затягнути процес", - розповідає експерт.

Росіяни не хочуть виплачувати "Нафтогазу" встановлені 2,5 мільярди доларів, вважає Михайло Гончар.

"Через це накопичуються штрафні санкції. З першого березня кожна доба затягування нараховує ще півмільйона доларів на нашу користь. Для "Газпрому" це невеликі гроші - крапля в морі. Росіяни несуть великі репутаційні втрати. Багато європейських компаній зрозуміли, що вони не є надійним партнером. Адже рішення Стокгольмського арбітражу - обов'язкове для виконання.
План Кремля полягає в тому, аби звести це питання на кулуарний рівень. І таким чином домовитись. Ми повинні мати тверду позицію і чітко стояти на повному виконанні рішення Стокгольмського суду", - додає він.

Джерело: Gazeta.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...