Як обрати сімейного лікаря і скільки вони зароблятимуть: Нові подробиці медичної реформи в Україні (відео)

Від 1 січня 2018 року розпочалася обіцяна реформа медицини, за яку парламент остаточно проголосував ще 19 жовтня 2017 року.

Тепер кожен може сам собі обрати медичного лікаря, йдеться в сюжеті «Сніданку з 1+1», передають Патріоти України.

Якщо ви хочете закріпити за собою сімейного лікаря, то підписання спеціальної декларації обов’язкове. Але робити це зарано до 1 квітня 2018 року. Однак, зараз саме час визначитися зі своїм сімейним лікарем.

Якщо сімейний лікар не може допомогти, то дає направлення до більш вузького спеціаліста. Також, якщо він перестав подобатися, то співпрацю з лікарем можна розірвати у будь-який момент і знайти іншого. Або взагалі не підписувати декларацію, якщо сімейний лікар вам не потрібний.

За словами заступника міністра охорони здоров'я України Павла Ковтонюка, всі декларації будуть вноситися до електронної системи. До квітня 2018 року ця система працюватиме у тестовому режимі. Також він зауважив, що коли заклад буде приєднуватися до медичної реформи, то у нього буде низка умов, одна з яких – можливість записатися на прийом. «Сьогодні такої можливості немає. Нещодавно я сам хворів, хотів записатися до лікаря, а я не можу. Мені треба туди їхати, щоб дізнатися, що лікар зараз не працює. Ми будемо вимагати, щоб можна було це зробити», - зазначив Ковтонюк.

Одним із найважливіших питань залишається те, до якого лікаря прийти із підписанням декларації. «Будуть певні сервіси, ми самі будемо показувати якусь карту, де знаходяться лікарі в кожному місті або селі. Але ми повинні розуміти, що кожен повинен вибрати лікаря, якому він довіряє. Тут ми не можемо допомогти. Це рішення кожної людини. Якщо нічого невідомо, то потрібно йти в найближчу амбулаторію і пробувати», - прокоментував Ковтонюк.

Із новою медичною реформою лікарі зароблятимуть більше. Так, один лікар може мати не більше 2 тисяч пацієнтів. Своєю чергою, один пацієнт платить 370 грн, але ці гроші повністю не йдуть в зарплату лікарю. Частина йде на потреби лікарні, медсестер і все інше, а частина – в зарплату лікарю. «370 – це в середньому, бо є ще віковий коефіцієнт. Маленька дитинка, наприклад, потребує більше часу та зусиль», - додав Ковтонюк.

Також, якщо людина вирішила взяти лікарняний не з місцевої державної клініки, а перейти до приватної клініки, то в такій ситуації ті самі правила і гроші. «Якщо приватна клініка згодна працювати з державою за такими тарифами – будь ласка. На сімейній медицині пацієнт нічого не платитиме за первинну допомогу, ні в державній клініці, ні в приватній… Якщо лікар чи пацієнт змінюють місце проживання, то не потрібно виписуватися від старого лікаря. Електронна система дозволяє просто прийти до нового і записатися», – підсумував заступник міністра охорони здоров'я України.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...