Як пенсійна реформа змінить життя українців (відео)

В Україні стартувала впроваджена урядом і парламентом пенсійна реформа, яка змінює формулу розрахунку виплат, вводить поняття "ефективного пенсійного віку" і посилює правила обчислення стажу.

Якщо жінка у віці 50 років із загальним стажем роботи в 15 років могла б уже сьогодні розраховувати на мінімальну пенсію, то після законодавчих змін цього не буде, - передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Реформа передбачає збільшення страхового стажу щорічно: у наступному році замість 15 років треба мати в трудовій біографії 25 років, а до 2028 року уже 35 років.

За розрахунками Мінсоцполітики, у 2028 році більшість українців будуть без стажу в 35 років. Вони зможуть розраховувати лише на соціальну допомогу від держави з 65 років.

До стажу зарахують навчання на бюджеті, але тільки денну форму. Жінкам, у яких декретну відпустку припав на 2003 рік, роки не зарахують.

Для підприємців будуть нараховувати стаж, якщо вони почали офіційно займатися бізнесом із 1998 року. Строкова служба в Збройних силах також зарахується.

Крім того, держава пропонує купити стаж. Платіж прив'язаний до мінімальної зарплати. Один рік зараз коштує майже 17 тис. грн, п'ять - максимум, який можна купити, близько 100 тис.

Щоб розрахувати свій рівень пенсії необхідно враховувати три складові: середня зарплата по Україні помножена на коефіцієнт зарплати і помножена на коефіцієнт стажу.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...