"Як передали, так само можна і повернути, якщо там буде вестися антидержавна діяльність і пропаганда", - релігієзнавець про обидві Лаври та Московський Патріархат

Набуття Томосу не допоможе майбутній єдиній українській помісній церкві повернути Лаври в свою власність. Однак цю проблему здатний вирішити Кабінет міністрів України.

Про це розповіла доктор філософських наук, завідувач відділом історії релігії та практичного релігієзнавства Інституту філософії НАНУ Людмила Філіпович, передають Патріоти України.
За її словами, хоча Лаври належать українському народові, але юридично вони залишаються власністю держави. "Тільки деякі приміщення на території Лаври передані в користування окремим церквам. Зокрема, мова йде про УПЦ МП. Не вся Лавра, а тільки частина приміщень. На це є спеціальне рішення Кабміну", - пояснила Філіпович.
Вона уточнила: свого часу церква звернулася до уряду, її питання розглянули і прийшли до висновку, що для задоволення релігійних потреб необхідно передати УПЦ МП частину приміщень. "Як передали, то так само можна і повернути, якщо там буде вестися антидержавна діяльність і антидержавна пропаганда. Якщо УПЦ МП будуть використовувати ці приміщення, наприклад, як склади зброї, то ясно, що їм ніхто не дозволить використовувати лавру в таких цілях", - запевнила вчений.
Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...