Як працює в Україні система страхування пасажирів таксі

У 95% таксистів в Україні немає ліцензії на цю діяльність. Крім несплати податків, відсутність ліцензії у таксиста загрожує пасажиру, відзначають експерти.

Про це йдеться в статті 112.ua про ринок таксі в Україні, передають Патріоти України.

"Якби таксист потрапив з пасажиром в ДТП, але при цьому мав ліцензію і зовнішню атрибутику таксі, це стало б незаперечним підтвердженням того, що він виконував комерційну поїздку.

Пасажир, який отримав каліцтва, мав би шанси домогтися компенсації. Більш того, якщо б у таксиста були оформлені трудові відносини з компанією, то не тільки від нього, але й від компанії (яка, зрозуміло, дорожить своїм ім'ям і майном), кажуть юристи. Ну а оскільки в більшості випадків такі угоди не оформляються, пасажир може робити спроби домогтися чого-небудь тільки від самого водія.

"Якщо ви на нелегальному таксі потрапляєте в ДТП, а такі випадки непоодинокі, ви ніколи не доведете в суді, що ви збиралися купити послугу у водія. Він скаже, що над вами просто зглянувся і підвозив вас, не плануючи брати гроші. У випадку з легальним водієм, у якого є ліцензія і страховка, пасажиру нічого не потрібно доводити. Це вже очевидно, що вам надавалася платна послуга і вона не була завершена", - говорить голова правління Всеукраїнської громадської організації "Українська Таксомоторна Асоціація" (УТМА) Андрій Антонюк.

З ним погоджується і юрист Вадим Володарський. Проблема в тому, що у нас переважна більшість так званих служб таксі юридично такими не є. Це ті, хто надає інформаційні послуги з пошуку пасажира або водія. А серед водіїв автомобілів далеко не кожен зареєстрований як приватний підприємець. І якщо немає ніяких документів, то потерпілий в ДТП пасажир в судовому порядку може стягнути відшкодування з винуватця ДТП. Адже винуватцем може бути не тільки таксист, який віз людину, але і той, з ким сталося зіткнення.

За наслідки водіння за законом відповідальність несе сам водій. Тому якщо з вини водія завдано шкоди, він сам його повинен компенсувати. Якщо цей вид відповідальності застрахований, то це може таку відповідальність полегшити, сказали 112.ua в партнері Über в Україні, компанії Uberdrive: "Наша компанія у випадку ДТП надає водіям юридичну допомогу. У нас є адвокат по ДТП, він завжди на зв'язку і може допомогти коректно вирішити ситуації, пов'язані з ДТП чи іншими ситуаціями". Втім, далеко не всі компанії мають навіть юриста, і тим більше про страхування тут мова не йде.

У Uklon запевнили, що всі поїздки на автомобілях компанії застраховані в "AXA Страхування Життя". "Страхова сума становить 50 тис. грн і покриває збиток здоров'я, заподіяний пасажиру Uklon у випадку ДТП під час поїздки", - повідомили в прес-службі компанії.

У Uberdrive повідомили, що також пропонують водіям оформляти страхування пасажира – коштує це від 51 грн в рік. При цьому якщо здоров'ю пасажира було завдано шкоди, страхова компанія може виплатити компенсацію до 100 тис. грн. При цьому, представник компанії підкреслив, що компанія рекомендує водієві потурбуватися страхуванням своєї відповідальності – це добровільне його рішення. "Обов'язкова страховка пасажира законом не передбачена. Ті таксі, які переживають за своїх пасажирів і за свій бренд, страхують пасажирів добровільно", - підкреслив Андрій Антонюк з УТМА.

Іншими словами, пасажиру варто поцікавитися перед поїздкою на таксі, чи застрахована вона, оскільки велика ймовірність, що в разі НП, "питати" не буде з кого."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...