Крім пташиних яєць зараз модним стало розписувати і штучні яйця. У ВВС.Україна зібрали 9 унікальних технік декорування яєць в різних країнах світу, передають Патріоти України.
Для України розписування яєць - одна з ідентифікуючих традицій. Оформлена за допомогою воску та барвників писанка нині відома на весь світ.
Ганна Сілявіна (на фото) родом з Франківщини і навчає всіх охочих створювати одну з найбільш популярних писанок - гуцульську.
За допомогою спеціального інструменту - писака - на шкаралупу наноситься восковий малюнок. Потім яйце занурюють у фарбу. Таку операцію повторюють кілька разів з різними барвниками. Коли наприкінці віск розплавляють над свічкою і витирають, в руках опиняється писанка з різнобарвним візерунком.
Вже 70 років Марі Джукубіцова та Людмила Власкова із чеського регіону Південна Моравія удосконалюють свої навички розпису методом шкрябання.
На яйце наноситься лише один шар барвника, а потім спеціальним інструментом частину фарби зішкрібають. В результаті отримуємо узор природнього кольору яйця, зазвичай білого.
Лужицькі серби, які проживають на території Східної Німеччини, передають від покоління до покоління технології розпису писанок кольоровим воском.
По завершенню роботи віск залишається на шкаралупі. Відтак малюнок виходить рельєфний й різнокольоровий. Власним винаходом вважають таку техніку і румуни.
Техніку, яку використовує румунка Іоана Матей можна віднести до класичного писанкарства. На яйце наноситься візерунок тонким шаром розплавленого воску і покривається барвником.
На відміну від розпису гуцульських писанок, тут використовується лише один шар фарби, зазвичай червоний.
Техніка оформлення великодніх яєць Ласло Богнара походить від популярного в Угорщині оздоблення яйця металевим дротом. Пан Богнар удосконалив технологію, повністю закувавши яйце в метал.
Виготовлення одного такого яйця займає кілька днів. Зазвичай пан Богнар використовує яйця індички, які є міцнішими від курячих.
Словенець Франк Гром є одним із найвідоміших майстрів, які використовують техніку свердлення. У шкаралупі робляться отвори за допомогою спеціальної бормашинки.
Для одного такого яйця потрібно зробити від 2500 до 3500 окремих отворів, і зазвичай на це йде цілий тиждень. Особливо яскраво такі великодні атрибути виглядають в темноті із підсвіткою зсередини.
Вироби Чіки Ватанабе не мають нічого спільного з писанкарством, але теж є традиційним великоднім символом для Британії. Пані Ватанабе оздоблює яйця, виготовлені із шоколаду, різноманітними кремами та глазуррю.
Тираж кожного дизайну обмежений - не більше п’яти.
Традиція оформляти яйця до Великодня присутня і в, здавалося б, майже цілком мусульманській країні Іраку. Присутні там християни експериментують із зануренням яйця в барвники різних кольорів.
Додатковий ефект можна отримати, якщо полити яйце іншим кольором.
На острові Балі в Індонезії дуже мало християн, і великодні яйця серед місцевих непопулярні. Але Ваян Сандра організував цілий бізнес, розмальовуючи яйця пензликом. Його покупці - європейці, які на великодні свята приїздять відпочити на Балі.
14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...
Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...