Як стати нормальною державою: "Україна має проблему останнього кілометра. Ми пройшли дуже велику відстань, і нам залишився лише кілометр до кінця", - історик

На сьогодні немає жодної успішної країни, яка б колись була неуспішною, невдалою, нерозумною. Всі країни пройшли через революцію.

Ярослав Грицак

"В Англії революція тривала 50 років, у Франції – 70-80. Про Німеччину жартують, що їй знадобилося сто років, аби дійти до більш-менш нормального стану", - пише у своєму блозі на НВ історик, публіцист, професор Українського Католицького університету, член Несторівської групи Ярослав Грицак, передають Патріоти України.

"Революція є неминучим станом і реакцією на рентоорієнтованість, яка колись була нормою. Всі суспільства були rent seeking (рентоорієнтованими).

Rent seeking є нормою. Бідність є нормою. Корупція є нормою. Принаймні, так було до останніх двохсот років. Лише за останні 200 років з'явилися режими, які сказали: «Ні, це не норма, потрібно щось робити». В цьому контексті й почалися революції — як спроби подолати rent seeking.

Революція – це створення шансу. Шансу подолати rent seeking, змінити економіку і суспільство політичними, радикальними методами.

Але більшість революцій були невдалими, лише декільком революціям вдалося досягти своєї мети. Більше того, деякі країни пройшли через декілька революцій — однієї виявилось замало. В середньому такі фундаментальні зміни займають 50 років. І ми, Україна, знаходимось в цьому процесі.

Революція створює шанс. Питання в тому, чи вдається ним скористатися. Частіше ним не користуються.

Головною умовою перемоги революції є прихід політичного класу, який має політичну волю різко змінювати правила гри. Тобто проблема не з більшістю, а з меншістю: чи є у неї політична воля робити зміни і чи вона розуміє логіку цих змін.

Якщо виходити з того, що революція створює шанс, то моя оцінка ситуації в Україні така: ми втратили цей шанс після Помаранчевої революції, і є відчуття, що ми втрачаємо його сьогодні. Економіст Олег Гаврилишин, як на мене, показує дуже важливу закономірність: ті революції, які приводять до швидких реформ, мають меншу соціальну ціну. Там, де реформи відкладені, там більші соціальні наслідки. Де реформи відкладені, там довше зберігається rent seekingсистема і там є більші шанси для утворення олігархічного класу. На жаль, Україна є класичним прикладом цього випадку. І якщо прослідкувати за ходом реформ в Україні за останні три роки, складається враження, що ми свій шанс втрачаємо. Реформи майже припинились.

Україна, на маю думку, має проблему останнього кілометра. Ми пройшли дуже велику відстань і залишився лише кілометр до кінця. Ми майже там. Але «майже» не рахується. Щоб відбувся перелом, потрібно перетнути «майже», перетнути точку неповернення."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...