"Як Україні повернути моряків з російського полону", - експерт

Україна може повернути моряків, незаконно захоплених російськими військами, а потім заарештованих окупованим судом в Криму, тільки в результаті обміну. Просто так Росія наших хлопців не віддасть.

Таку думку висловив "Апострофу" експерт з питань міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілія Куса, передають Патріоти України.

Спершу потрібно почати переговори, потім запропонувати росіянам щось зі свого боку, оскільки я сумніваюся, що Росія віддасть Україні хлопців просто так. Найімовірніше, вони будуть максимально розкручувати це питання як в своїх пропагандистських цілях, так і для того, щоб отримати політичні поступки.

Головне - сформувати нормальну політику і грамотно натиснути на Росію за допомогою наших західних партнерів, і потім домогтися якогось обміну або хоча б звільнення частини наших моряків. Це - єдиний варіант, який ми зараз маємо.

Звичайно, ми можемо спробувати тиснути на Росію. Але як? Росія не піде на поступки, враховуючи досвід з іншими політв'язнями, з тим же Сенцовим та іншими. Тут треба використати тиск в комбінації з переговорами і взаємними компромісами - тільки так.

При цьому потрібно лобіювати посилення санкцій щодо Росії і перебирати цей дискурс на себе, щоб постійно тримати його в тонусі. Адже насправді реакція Заходу була досить млявою, і потрібно це виправляти, тому що чим довше затягується час, тим більша ймовірність, що вони забудуть за це питання і до нього вже не повернуться. А поки медіа-увага ще зосереджена на цьому інциденті і його наслідках, Україна повинна очолити розумну медіа-кампанію в європейських столицях і лобіювати посилення санкцій, зокрема з боку США.

Формат обміну

Як я розумію, можливий наступний обмін: це можуть бути російські військовослужбовці, яких затримали на Донбасі, або ті, хто цінний для росіян. У будь-якому разі, буде якийсь компроміс, тому що в односторонньому порядку Росія ніколи нікого не звільняла і навряд чи піде на це. Принаймні, поки що немає чітких інструментів натиснути на них так, щоб відпустили хлопців без будь-яких поступок.

Тому тільки компроміс - або обмін на когось, або якісь поступки. Росіяни будуть розкручувати цю тему, наприклад, щоб повернути воду в Крим. Так, вони можуть запропонувати і таке. Нам же треба розуміти, що в пріоритеті: життя моряків - це важливо, але потрібно зважувати ситуацію. Якщо з нас вимагатимуть подати воду до Криму, то це матиме свої негативні наслідки, оскільки це послабить нашу позицію по відношенню до Криму, плюс посилить позицію Росії в Криму (для них відсутність води - це досить великий подразник).

Тут треба зважувати і вирішувати, що в пріоритеті: обміняти моряків чи не давати цю воду, оскільки в стратегічній перспективі це може зіграти проти нас. Вони напевно будуть розкручувати такі речі, тому що для росіян це був би ідеальний варіант: тобто добитися не просто обміну, а якихось політичних поступок. Наприклад, ojlj миротворчої місії, щодо Донбасу. Це було б ідеально для росіян, а ми повинні виходити зі своїх національних інтересів і не вестися на занадто нерівнозначні і нерівноцінні обміни. В іншому разі, ми можемо потрапити в ще гіршу ситуацію.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...